Берлускони заяви по време на сутрешния блок в един от своите телевизионни канали, че винаги се е стараел всяка жена да се чувства специална, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Жените знаят колко ги уважавам. Винаги съм се отнасял с тях с голямо внимание и уважение и в бизнеса, и в правителството”, посочи италианският премиер.

Той заяви, че протестите на хиляди жени в Италия са нескопосан опит на политическите му опоненти да го отстранят от властта с недемократични методи, предаде АФП. Според него демонстрациите са „претекст за изграждане на подкрепа за прокуратурата”, която иска незабавен процес срещу него.

Десетки хиляди италианки протестираха вчера в Рим и други места в страната, за да кажат "баста" (стига - б.р.) на премиера, защото смятат, че достойнството на жените е поругано от скандала "Рубигейт" за проституиране на непълнолетна, в който е замесен италианският правителствен ръководител, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Площадът Пиаца дел Пополо в столицата бе препълнен с жени, мъже и деца. Според различни оценки присъстващите са били между 50 000 и 100 000 души. Демонстрантите заявиха, че искат също да привлекат вниманието върху затрудненията на италианските жени и да защитят правото им да работят, да бъдат улеснявани чрез детски ясли и градини и непълен работен ден, ако искат деца, и да не бъдат дискриминирани.

Имаше лозунги като "Не ме наричайте проститутка, аз съм робиня" или "Искаме страна, която уважава всички жени", а присъстващите скандираха "Италия не е публичен дом" и "Ако не сега, то кога?".
В Милано, въпреки дъжда, хиляди души заклеймиха "безнравствения облик" на Италия, създаден от премиера.

Протестните прояви започнаха от Палермо, където се събраха 10 000 демонстранти. В Триест, северна Италия имаше 3000 протестиращи, а в Бари, югоизточна Италия - 10 000. На остров Сардиния имаше няколко хиляди протестиращи, във Венеция 9000, а в Генуа 5000.

Протести имаше и в чужбина. Стотици души демонстрираха дори в Токио. В Брюксел около хиляда души преминаха с табели "Не сме за продан", "Замини си сега", "Изгонете Берлускони от Европейския съвет" и "100 процента италианка, 0 процента берлусконианка".
В Гърция разгневени италианки се събраха пред посолството на Рим в Атина.

Миналата седмица италианската прокуратура внесе искане Берлускони да бъде съден по обвинения в секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба със служебно положение.
Обвиненията срещу 74-годишния премиер са по доказателства, включително записи от подслушвания, че Берлускони е платил на няколко жени за секс, в това число на най-малко една непълнолетна - мароканската кабаретна танцьорка Руби, която е била на 17 г.

Това е още един удар по Берлускони, който след сексскандала бе многократно призован да подаде оставка от левоцентристката опозиция и е критикуван от влиятелната в Италия католическа църква, отбелязва ДПА.