Това съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Трусът бе регистриран в 11 ч и 34 мин. местно време във вторник (20.34 ч. в понеделник по българско време), на 200 км от село Николское, на остров Беринг, до полуостров Камчатка.

Епицентърът е бил западно от Ату, най-западния и най-голям от Алеутските острови на Аляска.

Трусът е бил плитък, на 10 км под морското дъно, което би усилило въздействието му, но е бил далеч от континентите.

Опасения за цунами

Американските геофизици предупредиха, че е възможно да възникнат вълни цунами до брегове на 300 км от епицентъра на земетресението, но е малко вероятно те да стигнат до източния бряг на Камчатка, който е на 310 км от епицентъра.

Впоследствие предупреждението беше отменено, както от Националния център за цунами в Палмър, Аляска, така и от руските служби.

Първоначално бе съобщено, че трусът е с магнитуд 7,7, след това той бе свален до 7,4, а после бе повишен до 7,8. Такова силно земетресение може да предизвика големи поражения, ако удари сушата, отбелязва Ройтерс. Първият трус бе последван от няколко вторични, някои с магнитуд 5.

ТАСС съобщи, че опасност от цунами е обявена в с. Николское на остров Беринг, както и на северните Курилски острови, но вълните няма да са по-високи от половин метър.

От Камчатския филиал на Геофизическата служба на Руската академия на науките казаха, че трусът със сила 7 е ударил в района на Алеутските острови, на дълбочина 30 км под морското дъно. Според Сахалинския център за цунами трусът е бил с магнитуд 7,7.