Според Европейския сеизмологичен център най-силният трус е бил с магнитуд 5.7 по скалата на Рихтер (понижено до 5.6), а според Геофизичния институт на БАН - 5.8. Геофизичният институт на САЩ първоначално обяви 5.8, по-късно - 5.6.

Епицентърът е бил в района на Радомир и Перник, според БАН (на 32 км югозападно от София). Първоначалните данни бяха за епицентър в района на село Мещица. Трусът е бил на около 9-10 км дълбочина.

Още данни за земетресението

Земетресението е усетено силно в София, в цялата страна, както и в съседни страни. 

Друг силен трус бе усетен по-късно в 4.30 часа с магнитуд 4,4 по Рихтер, според  Геофизическия институт на БАН, след това в 5.13 ч. - с магнитуд 3.9. Последвали са около 30 вторични труса, повечето леки.

Няма информация за пострадали хора, успокои главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Кореспондентът на БНР съобщава за две разрушени къщи - в пернишкия квартал Рудничар и село Рударци.
Има паднали цели стени на къщи 
в центъра на Перник, съобщиха за "Фокус" от Община Перник.
Черквата "Св. Иван Рилски" в центъра на Перник се е пропукала от силния трус, има опасност куполът да падне, съобщи zaPernik.com. Повреден е коминът на ТЕЦ-а, а топлофикация спря работа превантивно.

Кметът на Перник Росица Янакиева бе категорична, че няма опасност за стената на язовир "Студена", както и да прелее, въпреки слуховете в града.  

Въпреки това перничани масово напускат града. Към 6 часа огромна опашка от автомобили се изви към изхода на Перник. Хората тръгнаха към селата, където смятат, че ще са в по-голяма безопасност.

Няма данни за сериозни щети в София, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Има напукани стени, изпопадали мазилки, паднали комини, счупени стъкла, спукан водопровод.

В София са пострадали общо 115 сгради. Има 63 сигнала за паднали комини, 29 - за напукани стени, 13 - за проблеми с училища, и 10 - за детски градини, уточни по-късно кметът Йорданка Фандъкова.

Евакуиран е бл. 231 на кв. Борово заради напукани стени. Той е на 19 етажа, има паднали мазилки.
В кв. „Надежда” 4 има усукан 16-етажен блок между ул. „Бородински бой” и ул. „Бели Дунав”.
В столичното 18 СОУ пък е напукана е стена, заради това там няма да се учи днес, ще има извънкласни дейности.

Главният архитект на София Петър Диков успокои пред bTV, че пораженията по сградите най-вероятно не са конструктивни, а е засегната главно мазилката.

В Перник около 30 души са потърсили медицинска помощ заради високо кръвно, един е с инсулт.
Около десет човека - с високо кръвно, паднали по стълбите, са постъпили към 5 часа в "Пирогов". След преглед и оказване на медицинска помощ, са освободени за домашно лечение. 
Към 6 часа в "Пирогов" са постъпили 19 души с леки травми, съобщи по-късно Стоян Узунов от пресцентъра на "Пирогов". Те са предимно с луксации на раменни стави и много порезни рани. Във вътрешен кабинет са постъпили 17 човека, в неврохирургия - 12.
Нова телевизия съобщи, че 65-годишна жена е починала от сърдечен удар непосредствено след труса. От местната болница обаче уточниха, че тя е имала сърдечно-съдобо заболяване и земетресението може да се обвърже само донякъде със смъртта й.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) проверяват инфраструктурата.
При БДЖ и на летището всичко е в изправност, каза пред “Фокус” вътрешния министър Цветан Цветанов.
Електропреносната мрежа е в нормално състояние, след кратко изключване на тока в райони на София.
На територията на АЕЦ "Козлодуй" почти не се е усетило земетресението, съобщи пред bTV директорът на централата Валентин Николов. 

Областният управител на Перник свика кризисен щаб, поддържа се връзка с него. Всички полицейски патрули и екипи на пожарната са по кварталите, за да окажат помощ на хората, ако е необходимо.
Обявено е бедствено положение в Перник, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Днес е неучебен ден в областта.

Кризисен щаб бе сформиран и в София.
Имаше извънредно заседание при премиера Бойко Борисов, съобщи ТВ7.
Относно това каква помощ ще получат пострадалите в Пернишко, той коментира: "Аз се надявам, че има застраховки на сгради, което е нормално във всяка едно държава. Към този момент съм изпратил на място министрите си да ми докладват, да имам пълна увереност, че всичко е добре. Нека благодарим на Господ, че се отървахме, няма жертви".

В следващите 24 часа очакваме вторични трусове до 4 по Рихтер, каза за Нова телевизия Емил Ботев, сеизмолог от БАН. Всички информации от сеизмолозите сочат затихващи трусове.

Специалистите съветват при трус да се излезе навън, а при нужда - да се вземат успокоителни (валидол).

Последното чувствително земетресение в Пернишко е на 28 януари 1965 година. В София не е имало такова силно земетресение от 1917 г., когато е
имало трус с епицентър във Витошкия разлом.

Вижте снимки от засегнатите места

Как се усети трусът във вашия град или село? Имате ли данни за разрушения или хора, нуждаещи се от помощ? Включете се в коментарите. Можете да ни намерите и на страницата ни във Фейсбук. Изпратете ни снимки или видео