Епицентърът на земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер  
бе на 10 км от Перник.
Масово хората започнаха да напускат града след труса, след като се появиха слухове, че стената на близкия язовир е напукана. Кметът Росица Янакиева също бе категорична, че няма такава опасност.

Су
тринта лично министърът на строителството Лиляна Павлова посети "Студена", предаде “Фокус”. "Целта беше да видим какво е състоянието на язовирната стена, защото имаше невярно пусната информация, че има проблем", каза Павлова пред журналисти. "Стената е в добро експлоатационно състояние, няма поражения. През цялата нощ, още от 03,30 часа, са направени първите проверки и инспекции. Включително ще влезем в кухата част на язовирната стена, за да се уверим, че няма проблем. Няма риск за спукване на язовирната стена. Тя е споена изключително качествено", увери министърът, която беше категорична, че няма нужда хората в района да напускат домовете си.

"Язовирната стена, включително и вътре, е проектирана и строена при сеизмична издръжливост до 8 степен по скалата на Рихтер. Тя е куха. 5,9 беше днес земетресението, така че всички да запазят самообладание", призова пред БНТ и инж. Искра Златанова, управител на ВиК-Перник. "Нивото на язовир „Студена” е около 21 млн. кубика при завирен обем 25 млн. кубика. Така че всички граждани да бъдат абсолютно спокойни", добави тя.

Днешният ден бе обявен за неработен за администрацията, детските градини и училищата в града, съобщи областният управител Иво Петров, цитиран от БТА. През три часа заседава Кризисен щаб.
Беше открита приемна за граждани на входа на общината, съобщи зам.-кметът Симеон Василев. На открито има пунктове за продажба на хранителни стоки.
Някои хората започнаха да се запасяват с хранителни продукти, а други напускаха града при роднини в близки села.

Кризисният щаб обяви телефони за сигнали - 076 684 212 и 0887 803 686.

"Паднала е първа охладителна кула на
ТЕЦ "Република". Учудвам се на здравината на сградите, пораженията не са големи", коментира пред БТА главният архитект на общината Маринела Чолева, след като централата спря да работи за известно време.

По-рано стана ясно, че има и паднали къщи.
Има сериозни поражения и вътре в сградата на Професионалната технологична гимназия „Мария Кюри” в Перник, съобщи министър Павлова, която провери състоянието на сградата, в която има и детска градина. Училището е ремонтирано със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” за енергийна ефективност. Най-сериозно е поражението на стълбите, които конструктивно са разрушени. Голяма част от учебните стаи не могат да бъдат използвани, защото са с напукани стени и изпадала настилка.

Тази сутрин в Перник хората се поздравяват с "Живи и здрави!". Централният пернишки храм "Св. Иван Рилски" отвори от рано и приема перничани, които влизат за успокоение да запалят свещ.
В Перник дойде и знеполският епископ Йоан, който сподели, че закрилникът на града Св. Иван Рилски е запазил и този път перничани.

В Радомир пък тече кафява вода, съобщи след заседанието на кризисния щаб министър Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че водата не е годна за пиене и по тази причина водоподаването ще бъде спряно. Осигурени са водоноски, направено е и дарение от 30 000 тона вода. ВИК вече работи за отстраняване на проблема, който се е появил заради влизане на тиня във водата. Около 50 % от района на градската част е без вода, защото изворите бълват.
Кметът на общината Пламен Алексиев каза, че пораженията от труса са основно в кв. „Извор”. Там има поражения на къщи, домакинства, училища. Три от училищата са негодни за провеждане на занятия. Мазилката е паднала и има конструктивни установени измествания. Затова ще се наложи учебният процес в тези училища да бъде изнесен до края на годината в селата Дрен, Гълъбник и Извор.