Катар е страна с 500 000 жители, която сама по себе си не би могла да представлява пазар за български стоки и услуги, подчерта Трайков по време на посещението в Доха на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, съобщиха от МИЕТ.

По-рано на бизнес форум, за който в катарската столица дойдоха представители на над 100 български фирми, но липсваха местни бизнесмени.

Катар обаче има три специфики, които я правят интересен икономически партньор на България, допълни Трайков.
Първата е амбицията на Катар, съчетана с икономическа мощ, да има присъствие във всички страни от региона на Северна Африка и Близкия изток. Така че Катар може да се разглежда като своеобразен "разпределителен център" за инвестиции и бизнес. Втората причина е, че Катар сам по себе си е много сериозен източник на инвестиции – 46 млрд. долара за миналата година - и всяка страна търси начин да привлече интереса към себе си. И третата особеност – икономическите структури в арабската държава са в голяма степен централизирани и решенията за големи икономически проекти се взимат от ограничен кръг икономически субекти. С всеки от тях имам организирани срещи, посочи Трайков, цитиран от съобщението на МИЕТ.

Остава интересът ни за доставка на втечнен природен газ от Катар през терминал в Гърция или Турция. Този проект има потенциал да се превърне в регионален за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и с подкрепата на ЕС, каза още министърът.

Катарският бизнес се интересува от мащабни проекти, които съчетават висококатегориен туризъм, изграждане на инфраструктура и земеделие. С държавния инвестиционен фонд на Катар "Катари Диар" и с "Катари Холдинг" българската страна ще предложи за обсъждане проекти, свързани с изграждане на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София.

Вече е създадено съвместно дружество между Държавния инвестиционен фонд на Катар (Qatar investment Authority) и "Национална компания индустриални зони" ЕАД с капитал 500 млн.щ.д. То е готово да започне работа във всеки момент, в който има конкретен проект, заяви Трайков. Дружеството ще подкрепя инвестиционни проекти в сферата на финансовите услуги, туризма, селското стопанство и недвижимите имоти.

Катар ще инвестира първоначално 100 млн. евро в България в три проекта в приоритетните области - туризъм, инфраструктура и земеделие. Това потвърди и министър-председателят на Катар шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани на официална среща с представителите на българския бизнес. Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че са се договорили след един месец катарска делегация от експерти да посети България и да обсъдят в кои други области може да си сътрудничат с България.

Земеделие и храни
Българската държавна компания Eл Би Булгарикум, чийто принципал е министърът на икономиката, енергетиката и туризма, и най-голямата катарската фирма в хранителния сектор "Хасад Фуд" (Hassad Food) обсъдиха възможностите за предоставяне на лиценз за производство на българско кисело мляко в Катар и сътрудничество в създаването на иновативни млечни продукти - пробиотични и пребиотични храни за здравословно хранене. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Венцислав Георгиев, който участва в представяне на българската хранителна индустрия на бизнес форума в Доха, предаде БТА. 
Ел Би Булгарикум предлага на катарските партньори и износ на български закваски за млечни продукти. Разговорите между двете компании ще продължат и утре, като ще бъдат обсъдени възможностите не само за Катар, а и за държави от Близкия Изток и Северна Африка.

От Министерството на земеделието и храните пък съобщиха, че Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо. Това е заявил председателят на "Хасад фуд" Насър Мохамед ав Фухаид ал Хаджири на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който също е в делегацията.

Освен това Катар иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася.
"Хасад фуд" е създадена от Катарския инвестиционен фонд.

Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купуват от частни собственици, каза председателят на "Хасад фуд", цитиран в съобщението на МЗХ.
Той допълни, че компанията му работи вече по този начин с Грузия и в момента обмислят да навлезе и в Румъния.

Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн.декара обработваема земя. Има доста държавни пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството.
Нужни са ни инвестиции в животновъдството, допълни Найденов.

Транспорт
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи възможностите за концесиониране на български летища и пристанища, съобщиха от МТИТС.
Обекти, които могат да бъдат развивани чрез концесия, са летищата в София, Балчик, Пловдив, Горна Оряховица, както и части от пристанищата във Варна и Русе, посочи Ивайло Московски.

Днес премиерът Бойко Борисов се срещна с емира на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал Тани. Приключват преговорите за създаване на Център за изследване на Югоизточна Европа в Катар с участието на български университети, както и Център за изследване на Персийския залив в София, с подкрепата на Катар.

Борисов е подарил на шейх Хамад бен Халифа Ал Тани позлатен пистолет, произведен в България, копие на документ от 12 век от архивите на България, в който се говори за Катар и копие на карта, която включва Катар.

"Емирът на Катар има много добри спомени от България и е гордост за всички българи да знаят, че пилотите на неговия самолет са българи", каза външният министър Николай Младенов.