Искът е поради решението на държавата да въведе за няколко определени групи лица диференцирано, по-ниско заплащане на здравноосигурителната вноска спрямо останалите осигурени граждани, съобщиха от съсловната организация.

Това е регламентирано с конкретна разпоредба, която постановява, че за осем групи лица осигурителната вноска се внася в размер, определен със закона за бюджета на НЗОК за съответната година - върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

В категориите, осигурени наполовина, попадат:
  • лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование
  • студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст
  • докторантите на редовно обучение по държавна поръчка
  • гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи
  • задържаните под стража или лишените от свобода
  • лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище
  • родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто
  • лицата, получаващи обезщетения по чл.230 и 231 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това са безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещи, преместени в друго населено място или участващи в международни мисии.
По закон здравната осигуровка е 8% от минималната работна заплата, включително за пенсионерите. В момента, според БЛС, държавата плаща здравните вноски на около 4 млн. души, като за учениците, децата, държавните служители и временно лишените от свобода – осигуровката е 4 процента.

Налице е пряка дискриминация по признак "трудово положение" и "социален статус", допълват от съсловната организация.

От БЛС искат Комисията за защита от дискриминация да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито внасят всички останали работещи и работодатели.

Според лекарския съюз, ако размерът на здравната вноска стане еднакъв за всички, в системата ще влязат допълнителни 200 млн. лв., които да запълнят част от дефицита в бюджета на НЗОК.

Вчера здравният министър Таня Андреева предложи държавните служители да бъдат задължени да си плащат сами здравните осигуровки.


АНКЕТА: Да плащат ли държавните служители здравни осигуровки?