Тя обясни, че в момента държавата плаща здравните вноски освен на държавните служители и на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и други категории лица, които според Лекарския съюз достигат около 4,5 млн. души.

Държавата обаче не покрива пълния размер на здравните им вноски, което според съсловни и пациентски организации допълнително утежнява дефицитите в здравната система.
Към момента бюджетът покрива над 50% дупката в НЗОК.

Промяната за здравните осигуровки ще бъде свързана и с преструктуриране в болничната помощ и до края на годината ще влезе в парламента, обеща министър Андреева.

Би било добре държавата да поеме ангажимента си за всички групи, но това е въпрос на сложни анализи и на възможностите на финансовата ни система, посочи здравният министър.

Вчера Андреева каза, че Министерството на здравеопазването ще предложи здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на Здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски от 2000 г. насам, за да могат да си възстановят здравноосигурителните права.
Това по закон сега е само три години назад.

Около 150 000 са здравно неосигурените, които не са социално слаби, допълни тя.

АНКЕТА: Да плащат ли държавните служители здравни осигуровки?