На поредното заседание, свикано за преговори по НРД за 2014 г., отново от страна на НС на НЗОК присъстваха само трима представители, посочват от съсловната организация. Съгласно Закона за здравното осигуряване, за водене на преговори и одобрение на НРД, са необходими не по-малко от седмина членове на надзора от общо девет.

Кворум от страна на членовете на Надзорния съвет няма вече на трета поредна среща, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, член на Надзорния съвет на касата, обеща, че "ще направим всичко възможно, лично аз ще се опитам, включително д-р Тодорова (Румяна Тодорова - управител на НЗОК) пое ангажимент да направим още една среща другата седмица".

На нито едно от досегашните заседания, не са присъствали повече от четирима човека, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне, посочват от БЛС и допълват че Управителният съвет на Съюза се е явявал винаги в пълен състав.

Членовете на НС на НЗОК умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014, посочват от Лекарския съюз, на който се позова БТА.