Преди да решат дали да инициират изобщо подобно искане от Движението щели да изчакат да мине второто гласуване в зала на промените, внесени от здравния министър Петър Москов в закона за здравното осигуряване. Това обясни в отговор на журналистически въпрос в парламента Тунчер Кърджалиев, цитиран от БТА.

Той подкани депутатите, най-вече от ГЕРБ в комисията по здравеопазване, да не гледат със злорадство отстрани как се срива министър Петър Москов, чийто рейтинг, според прогнозите на ДПС, в близките месеци щял да пада бързо.

От ДПС смятат, че в предлаганите текстове има редица лобистки текстове в услуга на здравно-осигурителни фондове.

С тези бутафорни реформи се затвърдиха констатациите, че имаме силен министър-обигран популист, но слаб министър на здравеопазването, даде своята оценка Тунчер Кърджалиев.

Той подчерта, че е необходима приватизация, а не национализация, конкуренция, а не монополно положение на НЗОК. И предупреди, че особено порочна и дискриминационна е идеята на министър Москов за обособяване на диференциран пакет (основен и допълнителен).

Заложеното увеличаване с 5 на сто до 2025 г. на здравната вноска, Кърджалиев, нарече лицемерие.

ДПС предлага свои промени

Затова ДПС в своя проект за промени в Закона за здравното осигуряване предлага за сметка на държавния бюджет да се осигуряват хора, които продължително нямат работа, регистрирани са в бюрата по труда и след оценка на съответната регионална дирекция за социално подпомагане.

Текстът предвижда държавата да плаща за тях върху половината от минималния осигурителен доход на самоосигуряващи се за съответната година.

Когато в семейството има само един работещ, той да може да осигурява безработен като внася за него половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица за съответната година. При втори безработен се предвижда сумата да е 30 на сто.

ГЕРБ: Виждаме проблемите, но ще понесем вота

От ГЕРБ заявиха, че не се притесняват, че някой  някои им иска оставката заради здравеопазването. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пред журналисти в Народното събрание, предаде „Фокус“. Той изрази убеденост, че коалицията ще понесе вот на недоверие.

Като пациент Велчев виждал какви са проблемите в здравеопазването.

Според него първата реформа, която трябва да се направи там, е да се забрани работата на лекарите и в частни, и в държавни болници.

БСП: Ще обмислим мотивите

Парламентарната група на "БСП лява България" ще обсъди внимателно мотивите за евентуален вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов във връзка с политиката в сферата на здравеопазването, заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на групата Атанас Мерджанов.

Мерджанов уточни, че след внимателно обсъждане групата ще реши дали да подкрепи с подписи искане за вот на недоверие и как да участва в него.

МЗ: Без да бием тъпана, си вършим работата

Не виждам нищо, за което да се иска вот на недоверие във връзка със здравеопазването, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

В момента по план график, без да бием тъпана, си вършим работата и сме напред, коментира той.

Пенков заяви, че не вижда логика да се критикува идеята за разделяне на здравна грижа на основен и допълнителен пакет:

"Да се иска вот на недоверие за това, че ще прецизираме нещата и ще ги направим по-ясно дефинирани, не виждам защо. За мен няма логика."