Мотивацията за присъдата съдът трябва да публикува до 3 месеца от издаването й. Веднага след това присъдата става ефективна, пише "24 часа".

Адвокатът на Брендо - Карло дела Ведова, е заявил, че присъдата трябва да бъде изтърпяна в Италия. Попитан от вестника, той казал също, че не знае къде се намира Евелин Николов Банев в момента.

През юли 2013 г.  съд в Милано за първи път осъди Евелин Банев на 20 г. затвор. В мотивите за присъдата съдът го посочи като ръководител на организирана престъпна група за наркотрафик. Делото получи известност като "Кокаинови крале".

Схемата на наркотрафика и съдружниците на Брендо >>

През септември 2015 г. Касационният съд отмениха присъдата и я върнаха за доразглеждане в Апелативния съд.

На 23 март 2016 г. Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 20 г. затвор на Брендо.

През март 2017 г. той обжалва присъдата.

На 8 юни т.г. обжалването е отхвърлено и присъдата става окончателна.

Други присъди - в Румъния и България

На 21 юни 2017 г. румънските медии съобщиха, че Евелин Николов Банев, известен като "Брендо" или "Игор", е осъден окончателно от Апелативния съд в Букурещ на 10 години и шест месеца затвор по обвинение, че е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин.

Присъдата му бе намалена - първоначално Евелин Банев получи присъда от 14 години затвор от Букурещкия съд през юни 2016 година.

В началото на 2013 г. Софийският градски съд призна за виновен Банев и го осъди на 7 и половина години затвор. 

Престъпната група >>

Обвиненият срещу него бяха две - за участие в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик.

На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор.