Това съобщи пред “24 часа” италианският му адвокат Карло дала Ведова.

Делото срещу Брендо беше пратено за втори път на Апелативния съд, след като миналата есен Касационният съд в Рим отмени присъдата.

Банев не е присъствал на процеса в понеделник. По време на заседанието, което е продължило 8 часа, обаче са били разпитани трима свидетели. Единият от тях - Матей Боев, дал показания в негова полза, други двама обаче свидетелствали срещу него. Италианският съдружник на Брендо - Антонио Мелато, и българин с фамилия Антонов, го посочили като организатор на трафика на дрога.

През юли 2013 г., когато съдът в Милано за първи път осъди Евелин Николов на 20 г. затвор, в мотивите за присъдата той бе посочен именно като шеф на организираната престъпна група за наркотрафик.

Според адвоката Карло дала Ведова сега Апелативният съд е определил 90 дни за написването на мотивите си. Едва след това защитата може да я обжалва отново пред Касационния съд в Рим.

Всеки в Италия е невинен до доказване на вината му на три съдебни инстанции”, подчерта защитникът на Брендо.

В италианското правосъдие има много случаи, в които Касационният съд анулира повече от два пъти издадена присъда, връщайки делото за преразглеждане. В тези случаи процесите се точат с години, коментират юристи.

Подслушани разговори разкрили наркотрафика

В мотивите към първата присъда е описана цялата схема. Българите Матей Митков Боев и Тинко Василев Гарев са посочени като най-близките сътрудници на Банев.

Боев и жена му попадат в полезрението на разследващите още през 2006 г. в хотел в Милано, благодарение на подслушани телефонни разговори на други участници в престъпната групата.

Във всички разговори на италианците за Боев се говори като за Братовчеда, за Гарев - Дългия, а за двамата - Чичовците.

В разговорите между българите пък се споменава Б, Шефа или “дядо ми”. Разследване на карабинерите стига до извода, че става дума за Банев, когото и италианците наричат Дядото.

Интересни подробности за това как българите са плащали за купувания кокаин излизат от подслушан през 2008 г. разговор на Мелато. В него той разказва на друг италианец за Тинко Гарев, който носел парите с куфари.

Той (Гарев - б.р.) винаги е работил с Венецуела... донесе почти 7 милиарда от Венецуела... всеки път по 200 милиона вътре в куфара... сложени по определена система... но в тези куфари, които се пращат в багажното отделение, а не на ръка... сърцето може да ти се пръсне от притеснение, докато не пристигнат...

В България Евелин Банев е подсъдим за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата му Десислава Дишлиева и доведения му брат Симо Карайчев. През 2013 г. Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор, но миналата година бе оправдан от апелативните магистрати заедно с останалите подсъдими. През май м.г. обаче Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на Софийския апелативен съд заради нарушения.

Преди месец Интерпол обяви, че издирва Брендо по искане на румънските власти заради разследване за трафик на наркотици.