Валентин Радев участва в Национално съвещание на ръководството на МВР. Според министъра исканото увеличение е основателно, но не и за всички служители, а синдикатите трябвало да предложат идеи откъде да дойдат необходимите средства.

Радев добави, че след няколко дни ще се срещне лично със синдикатите (срещата е планирана за четвъртък, 29 юни), които до момента успяваха да преговарят само с неговите заместници. Ще решим проблемите в системата на МВР, но част от тях изискват време, заяви вътрешният министър.

Полицейските синдикати се готвят за национален протест на 5 юли с искане за по-високи заплати с 20%.

Радев очерта основните приоритети:
  • повишаване ефективността при превенцията и противодействието на престъпността и борбата с корупцията;
  • намиране на трайни решения на проблеми, свързани с безопасността на движението по пътищата и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм;
  • ограничаване щетите за държавния бюджет в следствие на икономически престъпления и най-вече на тези, свързани с контрабандата на акцизни стоки;
  • укрепване и повишаване на ефективността в дейността на министерството в условията на разполагаемата финансова рамка;
  • миграция и противодействие на тероризма; подготовка за поемане председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 г.
Министърът подчерта, че в изпълнение на поетия ангажимент са предприети необходимите стъпки и е осигурено достатъчно гориво за автомобилите, с които служителите ще обслужват малките населени места и ще противодействат на конвенционалната престъпност.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се прави компромис и се предприемат мерки за преодоляването на административната тромавост, особено на гишетата на Пътна полиция и Дирекция „Български документи за самоличност“.

Той разпореди да се направи анализ и служителите, които не са получили пари за униформи за определен период от време да бъдат обезщетени.

Сериозно внимание премиерът обърна на задачите на МВР, свързани с недопускане на стопански престъпления и корупционни схеми.

В този дух, главният прокурор Сотир Цацаров категорично заяви: „Работата на "Икономическа полиция" е в пълна летаргия". Той отчете подобрения диалог между дирекциите и прокуратурата и посочи, че според него работата на областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи - работещи и тихи дирекции, аналогични на териториалните прокуратури.

Цацаров подчерта, че на първо място основен приоритет е противодействието на корупцията, следван от противодействието на контрабандата. Той призова Академията на МВР да започне обучение на новоназначените разследващи полицаи. Вътрешният министър отхвърли твърденията, че е прекратил диалога със синдикатите, но подчерта, че очаква от тях не условия, а аргументи, не говорене през медиите, а работен диалог чрез Съвета за социално партньорство.

„Ние управляваме едно ведомство, което не се състои от 8000 членове на един синдикат", каза още министър Радев и добави, че ще работи за увеличение на заплатите на служителите в МВР, но това няма как да стане по-рано от приемането на новия държавен бюджет.

Той обясни, че с помощта на външни специалисти ще се извърши цялостен анализ на административните служби в министерството, чрез който може да се установи дали съществува дублиране на функции и какво трябва да се промени в системата.

„Това наистина е необходимо и трябва да се направи от външен одит, който да не е от самата администрация. Няма такава, която да направи лоша оценка за себе си.

МВР без администрация не може да работи, голяма част от услугите са свързани с това“, допълни главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов.

„Друг е въпросът доколко сме ефективни, заменяйки електронните услуги с физическо присъствие. В тази посока имаме много голям резерв, модернизирайки системите за електронни услуги да намаляваме необходимостта от администрация“, коментира още той.

Главният секретар поясни, че е поставил пред директорите на областните дирекции критериите, на които ще държи - отношението към хората, незабавна и бърза реакция, независимо кой час на денонощието е. Той припомни проведените от него работни срещи на групи с по 5-6 областни директори. „Искам да се наложи темпо навсякъде. С наличния ресурс, с наличните средства да бъдем по-мобилни, мисля че има накъде още, допълни гл.комисар Маринов.