Повече от час Владислав Горанов разговаря с главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) - Лозан Панов, и на Върховния административен съд (ВАС) - Георги Колев. В срещата участва и министърът на правосъдието Христо Иванов, предаде БТА.

Целта беше да се осигурят средства, с които да бъдат увеличени заплатите на магистратите, след като наскоро Висшият съдебен съвет взе такова решение, а министърът на финансите с писмо помоли да го оттеглят, защото няма пари в бюджета.

ВСС реши възнагражденията да бъдат увеличени с 12%, смятано от 1 ноември. Парите могат да бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт. ВСС има излишък в бюджета си за тази година от близо 5 млн. лв., но не ги разпредели като надбавки, а реши да вдигне заплатите, което значи, че увеличението трябва да бъде заложено и в бюджета за 2016 г.

След разговора коментар направи единствено Панов, който бе домакин.
Той заяви, че диалогът продължава, като на днешната среща е коментирана съдебната карта на страната. Обсъждано е темата за закриване на съдилища в малки населени места, които са много много слабо натоварени, но имат големи разходи за администрация. Затова на среща с ВСС ще бъдат обсъдени мерки.

"Всички заедно трябва да се борим срещу социализма в съдебната система, посочи Панов.

Една от тези стъпки е закриването на излишните съдилища. Проблемът е тежък, защото районните съдии в София и Малко Търново получават едни и същи заплати, но тези в София получават всеки месец по 82 нови дела, а тези в Малко Търново по 9.

Той е на мнение, че решението на ВСС за увеличаване на заплатите не трябва да бъде преразгледано. Според него съдебната реформа трябва да продължи, но и възнаграждението на съдиите и съдебните служители също е важен въпрос.

"Един магистрат, който взема между 1600 и 1800 лева, не дай Боже да съди някой, който кара кола, която струва тригодишната му заплата. Тук въпросите, които поставяме, са свързани и с независимостта и сигурността на всеки един магистрат, който си върши съвестно работата", каза още Панов, цитиран от Mediapool.

По думите му трябва да има оптимизиране на бюджета на съдебната система, като за това има ресурс, но когато се загуби диалогът, очевидно отлита и разумът.
Всички сме заинтересовани съдебната система да демонстрира воля за промяна и смятам, че това може да се случи скоро, каза още председателят на ВКС.