Темата е била повдигната и днес на срещата с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, допълни Младенов, цитиран от БТА.
Той изтъкна,че инфлацията и особено поскъпването на горивата и хранителните продукти през последните две седмици налагат темата за компенсирането на доходите. Най-правилното е в тристранния съвет да се вземат всички мнения и тогава конкретното решение, каза министърът.

Младенов отбеляза в отговор на въпрос, че с последното си изказване, вицепремиерът Дянков е показал, че вече има преосмисляне на някои неща във връзка с компенсиране на доходите.

Има ли достатъчно средства в бюджета за увеличение на пенсиите - такива разчети започна да прави финансовото министерство от вчера. Според синдикатите обаче увеличението ще е символично - с около 3%.
Доскоро Дянков бе категоричен, че няма да има увеличение на пенсиите и минималната заплата, както е записано в бюджет 2011 г.  Преди ден обаче той допусна, че е възможно увеличение на пенсиите заради ценовия скок на храни и горива, но засега е категоричен, че минималната заплата няма да се вдига. 

За разлика от Дянков социалният министър не е спирал да твърди, че ще има увеличение на пенсиите и заплатите.
Дали сме параметри за увеличение на минималната работна от 1 юли с 30 лв.,  обяви социалният министър миналия месец. Сега минималната заплата е 240 лв. Исканията на синдикатите доскоро бяха тя да стане 290 лева.
Двете най-големи работодателски организации са против вдигането на заплатите, тъй като при сегашното твърде крехко възстановяването на икономиката това щяло да увеличи безработицата.

Днес от синдикатите отново настояха за спешни преговори за защитни мерки за най-слабите социални слоеве от населението заради повишените цени, предаде БГНЕС. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви след среща с д-р Константин Тренчев, че ще искат преразглеждане на гарантирания минимален доход и обвързването му с прага на бедност в една "нормална зависимост". Те ще настояват и за повишаване на минималната работна заплата, и за защита на най-ниските пенсии.
Според профсъюзите пари за тази цел могат да бъдат намерени от национални и от европейски средства, и поставиха въпроса за допълнителни данъци.
Димитров даде за пример решението на Европарламента да подкрепи въвеждане на данък върху финансови транзакции.

* Последна актуализация в 14.30 часа