На провела се среща в БТПП четирите работодателски организации са взели решение да се подготви декларация до председателя на НСТС, с която да се обяви, че напускат съвета поради несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Решението за прекратяване има незабавен ефект. Това поставя под въпрос заседанието на тристранката във вторник, което по предварителна договореност трябва да разгледа помощите, които вчера бяха договорени.

С промени в закона за публичност на имуществото беше разширен кръга от лицата, подлежащи на публично оповестяване на доходите си, сред които са и представителите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Промените в закона не отговарят на целите на самия закон", коментира пред "Фокус" Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той потвърди, че четирите организации няма да участват в заседанията на тристранния съвет, "докато не се промени противоконституционният текст в закона, приет в последния работен ден на парламента в нарушение на всички процедури и всякаква публичност”.

По думите му е било променено наименованието на закона.
Смисълът на този закон е, когато един човек влиза във властта, да декларира с какво имущество влиза и след това да се види с какво излиза, за да може да се види дали може да се придобие разликата само с една заплата”, посочи Васил Велев.
„Това е антикорупционен закон. Работодателите и синдикатите не са властта. Те нямат възможност да се облагодетелстват за сметка на публичния ресурс, така че това нездраво любопитство може да обслужва само организираната престъпност на някой друг”, заяви още Велев.

„Ние декларираме имуществото си, доходите си в данъчната администрация и няма нито една причина да го правим, за да отместваме темата предизборно. Не са ни ясни целите, само можем да гадаем, но този текст в закона не отговаря въобще на целите на самия закон, с които той е създаден. Освен това, нарушава правата на хората, членове на тези управителни съвети”, каза още Велев.

Той добави, че председателите на четирите организации ще търсят обжалване пред Конституционния съд, от омбудсмана и ще подадат лични жалби като граждани.

Неотдавна и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров заяви, че има сериозен проблем с новия закон по отношение на разширяването на кръга проверявани лица, припомня БГНЕС. В момента се проверяват всяка година 6550 души задължени лица, като този брой става 13-15 хиляди заедно с роднините им, каза Димитров.

Синдикатите не са изненадани

Мерките за бедните в момента са много по-важни, отколкото да реагираме на този иначе идиотски Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, каза  президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че е бил уведомен, че работодателските организации имат намерение да напускат.
„Очаквам заседанието да бъде напрегнато, тъй като имаме редица несъгласия в работната група, които ни вълнуват по повод мерките. Ако работодателите имат намерение да напускат, както заявяват, и го направят, те имат своите основания”, добави Димитров. По думите му законът е изключително циничен и противоконституционен.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също не беше изненадан от решението на работодателските организации. Той обаче подчерта, че по този начин на утрешното заседание ще се констатира, че НСТС е с непълен състав, тоест не може да взима решения.
„Можем да проведем един разговор, но съветът не може да заседава. В заседанието трябва да участват трите страни и в такъв случай то няма да се състои”, допълни Тренчев.

Правителството обаче може едностранно да вземе решение за мерки за подпомагане на най-бедните и да премине към изплащане на помощите.