И според действащия закон избраните народни представители, държавният глава и вицепрезидентът са задължени да декларират доходите си, но няма такова изискване за кандидатите.

С приетите промени депутатите коригираха наименованието на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, и той вече е Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, предаде БТА.

Вносителите РЗС оттеглиха такова задължение да се въведе и за членовете на управителни органи на юридически лица с нестопанска цел. От няколко дни от НПО се възпротивиха и от партията на Яне Янев обещаха да отстъпят.

В закона бе записано, че членовете на Европейския парламент от България ще трябва да декларират своите доходи. Това ще правят и българският еврокомисар, както и представителите на България в структурите на ЕС и НАТО, ръководителите на задграничните представителства на България.

Депутатите задължиха да декларират доходите си членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и на работодателите, чиито представители са в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Сред лицата са и членовете на управителните и контролните органи на НЕК, на БЕХ и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от ДКЕВР.
В обхвата на проверяваните от Сметната палата се включват, освен директорът и заместник-директорите на агенцията "Митници, и директорите на дирекции в Централно митническо управление.

Законът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник.