За проекта на управляващата партия гласуваха 121 народни представители, 70 бяха против, а 10 се въздържаха. Предложението на Бисеров събра 72 гласа, 31 бяха против, а 88 депутати се въздържаха, предаде БТА.

Според проекта на ГЕРБ при образувано наказателно производство може да се стигне до обезпечаване на имущество, без влязла в сила присъда. Проверката за несъответствие между имуществото и доходите ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство.
Периодът, който ще обхваща проверката, ще е 10 години назад. Процедурата ще се задейства при несъответствие между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лева за целия проверяван период, съобщи "Фокус".

Предвижда се и закриване на действащата Комисия за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин и създаване на нова Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

"Производството по отнемане на незаконно придобито имущество ще се развива изцяло пред граждански съд. Въвежда се нова философия, която не почива на термина "престъпна дейност", поясни пред депутатите правосъдният министър Диана Ковачева, цитирана от БГНЕС.
Тя уточни, че проверката трябва да стартира достатъчно рано, като с нея ще се проследява и преобразуването на имуществото до свързаните лица и наследниците, което също ще може да бъде конфискувано.

"Министерството на правосъдието изучава опита на други държави, на експерти, неправителствени организации и на препоръки от европейски институции. Ядрото тук е корупцията по високите етажи на властта”, каза още Ковачева.
Тя уточни, че подобни закони има в Ирландия, Германия, Великобритания, Швейцария и други страни.
„Законът трябва да предвиди и специализирана администрация с гаранции за нейната независимост, а комисията да има право на един мандат, поясни министърът.

"Искам да подчертая - агресивното изявление на министъра на правосъдието, че този закон ще бъде приет така, както е предложен от ГЕРБ", заяви пък Христо Бисеров от ДПС. „Тази тема е на ръба на Конституцията и опитът ни да изградим закон, който да не нарушава човешките права, не срещна никакво разбиране от страна на ГЕРБ”, добави той.

Бисеров подчерта, че в неговия законопроект се казва, че прокурорът трябва да има достатъчно основания да предположи, че едно имущество е придобито от престъпна дейност. Според него процедурата по обследване на имущество трябва да гарантира безпристрастност и за целта НАП трябва да извършва тази дейност. Законопроектът му третира като несъответствие в голям мащаб разлика от над 300 000 лева.

Синята коалиция се обяви „за” законодателството за отнемане на незаконно придобито имущество, но с някои забележки към закона. По думите на Иван Костов има две институции, които трябва да имат право да работят за отнемането  – прокуратурата и НАП. Той отбеляза, че трябва да бъдат категорично изчистени всички съмнения, че разследващите полицаи в МВР, които освен прокурорите също работят по дела, ще могат да използват закона за политически репресии в интерес на изпълнителната власт.
“Трябва да се предвиди начало на процедурата, когато се повдигне обвинение пред съда. В противен случай законът лесно може да се обърне срещу обикновените граждани

„Дългият ми опит ме е убедил, че репресии могат да се оказват върху граждани и без този закон и съпругата ми бе обект на такава от Никола Филчев и Първанов. В случая с моето семейство репресията бе осъществена чрез главния прокурор. Без него тя нямаше да се случи”, мотивира се Костов, припомняйки, че съпругата му Елена Костова бе обвинявана за злоупотреби с фондация "Демокрация".

Независимият Георги Терзийски пък заяви, че управляващите искат да върнат средновековния лов на вещици, припомняйки, че тогава имало практика, ако вещиците пищят, докато са на кладата, значи са невинни, но ако не пищят - значи са виновни, цитира го Mediapool.

Мая Манолова от БСП го подкрепи, отбелязвайки, че проектът предвижда проверките да продължават и при евентуалното оневиняване в съда на обвиняеми в тежки престъпления и дори след тяхната смърт. “Ловът на вещиците продължава и след като вещиците са умрели”, коментира тя.

В доклада на ЕК от юли миналата година беше отправена препоръка спешно да бъде прието законодателство. Дни преди това, въпреки мнозинството на ГЕРБ и поддържащите ги депутати, парламентът отхвърли на първо четене законопроекта, в който се предвиждаше процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, което наложи някои промени.


"Изключително съм доволен и благодарен на депутатите от ГЕРБ, независимите и двамата от Синята коалиция, подкрепили законопроекта", заяви пред “Фокус” премиерът Бойко Борисов. "Явно е, че БСП, ДПС и останалите политически партии, които се задъхваха да коментират доклада на ЕК, не са прочели, че основно изискване е приемането на този закон. Надявам се, че посланиците в ЕС ще отразят в своите доклади, и в докладите, които ще отидат до президента Барозу, че само ГЕРБ, независимите депутати и двамата сини народни представители, са гласували "за", добави той.