След близо два часа дебати бяха отхвърлени и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица.

В гласуването по законопроекта на "БСП лява България" участваха 175 народни представители, от които 62 бяха "за", 112 - "против", а един се въздържа.

Срещу предложенията на БСП и "Атака" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, а "за" бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ.

Проектът на "Атака" предвиждаше 7 ставки за годишните доходи, като тези до 4800 лв. на година да са необлагаеми.

Депутатите от левицата предлагат като скала на прогресивното облагане до размера на минималната заплата доходите да са необлагаеми, от 340 до 1000 лв. да се облагат с 10% за горницата над 300 лв., от 1000 до 2 хил. лв. – 66 лв. плюс 12% за горницата над 1000 лв., от 2 хил. До 5 хил. лв. – 186 плюс 15% за горницата над 2 хил. лв. и над 5 хил. лв. – 636 плюс 20% за горницата над 5 хил. лв.

Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно за вносителите.

Вносителят на проекта Михаил Миков заяви, че данъчното облагане е част от усещането на гражданите за несправедливост. По думите му аргументите от типа - "вие го въведохте", сигурно имали своето основание, но 10-процентната ставка била въведена, когато икономиката е била в растеж.

"Българският народ живее с усещането, че "болен здрав носи", каза Миков. Той посочи, че България е на първо място по бедност в ЕС и има най-висок процент бедни работещи. По думите му без да се стимулира потреблението, не може да има икономическо развитие.

Лидерът на БСП смята, че въвеждането на прогресивно данъчно облагане е икономически нужно за развитието на страната.

Мартин Димитров от Реформаторския блок определи предложенията като популистки, тъй като през миналия мандат от БСП като управляващи са могли да въведат прогресивно данъчно облагане, но не са го направили, а сега като опозиция го предлагат. По думите му приходите от плосък данък са преизпълнени.

Това е единственият данък, приходите от който дори в криза растат с 12.5% само през последната година, въпреки че икономиката е в криза, подчерта Димитров.

"Дори в любимата Русия данъкът е плосък", отбеляза той.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева побърза да го репликира, че в "любимата" на управляващите САЩ няма плосък данък, а ставките за високите доходи надхвърлят 50%.

Един от най-големите противници на плоския данък Георги Кадиев от БСП призна, че приходите след неговото въвеждане са се повишили, но не било нормално данъкът да бъде въведен от лява партия. Според него в момента в БСП има катарзис и тя се връща към лявата си същност.

Изказването му предизвика бурни реакции сред депутатите от ГЕРБ, които го репликираха, че мисли повече за партията си отколкото за държавните финанси, след като от данъка е имало ефект.

"Някога мнозина са смятали, че земята е плоска, че слънцето се върти около земята и дори се е наказвало, ако това бъде оспорено. Вие, господа отдясно, сте на нивото на това късно средновековно мислене. Мина времето, в което се смяташе, че земята е плоска. Тя не е такава и плоската политика на плоското мислене трябва да бъде променена, защото това е път към развитието на страната", заяви в началото на дебатите Янаки Стоилов от БСП.
Той подчерта, че сегашният плосък данък е политика, която трябва да се смята за напълно изчерпана.

"Носим своята отговорност за съхраняване на плоския данък и това е проява на политическа отговорност и последователност"
, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на твърдението на Стоилов, че още през миналия парламент от БСП са опитали да отменят плоския данък, но коалиционният им партньор не е позволил това да се случи.

Местан припомни, че данъкът е въведен от ляво-центристкото управляващо мнозинство на Тройната коалиция с министър на финансите Пламен Орешарски, премиер Сергей Станишев и мандатоносител ДПС.

"Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, вие определихте като такова мисленето на Тройната коалиция. Аз не смятам, че беше продукт на такова мислене, а на модерно либерално мислене", обяви Местан.

Подкрепа за въвеждането на прогресивна скала изказаха още от АБВ и от Патриотичния фронт.

"България е най-бедната страна в ЕС и е задължение на всички управляващи да търсим начини и пътища за облекчаването на нашите най-бедни сънародници", каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това е била и една от позициите, по които по време на преговорите за съставяне на правителство са останали различията между ГЕРБ и ПФ, каза той.

По рано днес депутатите оставиха без промяна ДДС за храни, лекарства и учебници. Предложение за намаление на ставката направиха от "Атака".

АНКЕТА: Поддържате ли запазването на плоския данък?