Указът е бил подписан от вицепремиера Абд Рабо Мансур Хади, съобщи йеменската държавна агенция Саба, цитирана от Ройтерс.

Басиндуа е заемал поста министър на външните работи през 1993-1994 г. Кандидатурата му бе предложена в петък от опозиционната партийна коалиция, която се противопоставяше на досегашния президент Али Абдула Салех, предаде БТА.

На 23 ноември Салех и представители на опозиционните партии подписаха в Рияд споразумение за предаване на властта, което направи възможно да се сложи край на острата политическа конфронтация, продължаваща от края на януари.

Според плана, изработен с посредничеството на страните от Персийския залив, президентските правомощия минаха у вицепрезидента. Освен това споразумението предвижда формиране на коалиционно правителство на националното единство.

Мохамед Басиндуа трябва да състави до две седмици кабинет, в който опозицията и управляващата партия Всеобщ народен конгрес ще си поделят поравно министерските кресла, посочва АФП. До 90 дни в Йемен трябва да се състоят предсрочни президентски избори.

По-рано държавната йеменска телевизия съобщи за обща амнистия, която ще засегне онези, "които са допуснали грешки по време на кризата", обхванала страната от януари и отнела живота на стотици хора, предаде Франс прес. От амнистията са изключени само онези, които са замесени в престъпления и в нападението срещу джамията на президентския дворец на 3 юни, при което Салех бе тежко ранен.