55-годишният Янев отдавна води дела с "Топлофикация София", с която се съди за голяма сума задължения, предаде БНР. Преди време той гладува пред ВСС на палатка. 

След инцидента Янев беше отведен в патрулна кола на МВР. При него отиде главният прокурор Сотир Цацаров, който седна в автомобила и двамата разговаряха.
След като излезе, Цацаров уточни, че по-късно ще говори и с Янев, и съпругата му, за да чуе техните искания.

Екип на Спешна медицинска помощ дойде, за да окаже първа помощ на мъжа.

На 10 май Янев даде пресконференция, на която се закани да се самозапали. Тогава той каза:

"Има много болка навсякъде, а моят бушон изгърмя след 15 години идиотщини. Това, което става в България мога да го опиша само като мачкане, една лавина и една месомелачка".

Той разказа, че причината да е готов на отчаяния акт е, че не е получил справедливост, след като в продължение на 12 години се е борил в съдебната зала срещу "Топлофикация София". А след като е спечелил делото, от дружеството не само не изпълняват съдебното решение, а завеждат контраиск - този път не срещу него, а срещу съпругата му, която дори не е собственик на жилището, в което живеят.

Преди дни жената се оплака пред медии, че той е изчезнал, като е оставил предсмъртно писмо. След нейния призив обаче се върнал.

По-късно днес председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров коментира пред журналисти, че за разлика от първия път - ден преди изборите, когато Чавдар Янев е заплашвал, че ще се самозапали, днес не е предупредил никого, цитира го БТА.

Инспекторатът на съдебния съвет е направил проверка на делата на Янев. Установени са били принципни слабости в работата на гражданските съдии в Софийския районен съд. Освен това Янев не се е възползвал от абсолютно всички възможности, които е имал докато е водил делата си, допълни Тодоров.

От полицията уточниха, че Чавдар Янев е откаран в токсикология, защото е нагълтал част от бензина.