Софиянецът Чавдар Янев се закани да остане на палатка пред Висшия съдебен съвет поне до Коледа, докато не се вземе отношение по въпроса - защо водените от граждани дела срещу институции се точат с години, а институциите могат да осъдят някой гражданин буквално за миг, без потърпевшият дори да разбере.

Янев и съпругата му успяват да осъдят „Топлофикация – София”, като това им отнема 11 години, 10 месеца и 5 дни. Причината за делото е, че дружеството иска да му се плати сметка за седем радиатора, вместо за четири, колкото има в жилището на Янев. За един ден обаче „Топлофикация – София” осъжда Янев по бързата процедура за неизплатени задължения, обясни самият той миналата седмица.

В пространно обяснение по сагата на Янев, от "Топлофикация София" посочиха, че в случая са спазили всички законови изисквания. Историята започва през 2002 г., когато в протокола от общото събрание на етажната собственост, където живее Янев, е записано, че той не желае да монтира уреди и да се присъедини към системата за дялово разпределение. По тази причина Янев не е допуснал да бъдат идентифицирани отоплителните тела в неговия апартамент, нито е осигурявал достъп до своя имот на представители на "Топлофикация София" или на избраната от етажната собственост фирма - топлинен счетоводител в рамките на близо 8 години.
По закон при липса на данни за инсталираната мощност в имота се приемат данните на подобен консуматор. В конкретния случай са приети данните на апартамент, който се намира на партера в същия вход. По този начин е и образувана и начислявана сметката за топлинна енергия на Янев в съответния период, обясняват от компанията.

Едва през май 2010 г.  Янев допуска представители на фирмата топлинен-счетоводител в своя имот при годишен отчет когато представителят на “МХ Елвеко” установява липса на радиатори в имота, като изрично посочва, че за датата на техния демонтаж се изисква представянето на съответен протокол, подписан от упълномощените лица в етажната собственост, каквото е изискването на закона.

В отговор на сигналите от Янев и настояването му „да бъде заличен абонатният му номер в "Топлофикация София”, до клиента е изпратено уведомително писмо с обратна разписка от 02. 03. 2012 г., която той е подписал, и е бил уведомен за това, че е необходимо да бъде извършена проверка в имота. Проверката е била необходима, за да се установи спорният момент за наличието на 4, а не 7 радиатора в неговия имот. Въпреки това на 9 март 2012 г. достъп до апартамента не е осигурен, а в протокола за посещението е отбелязано, че от балкона на имота е изведена тръба, от която изтича силна струя гореща вода.

Тези промените в отклоненията от сградната инсталация обаче не са законни, тъй като за това трябва да има проектно -техническо решение на правоспособно лице, както и да се уведоми "Топлофикация София", което до момента не е направено.
Освен това в резултат от произволното прекрояване на сградната инсталация на Янев се губи напълно излишно голямо количество топлоносител-гореща вода, качеството на отопление в сградата се влошава и от това са потърпевши неговите съседи, които плащат в месечните си сметки загубата на топлоенергия, отбелязват от топлофикационното дружество.

Янев счита, че след като няма радиатори и уреди за дялово разпределение и е извел извън своя имот елементите от общата сградна инсталацията за отопление, не е задължен да допуска в имота си нито представители на фирмата-топлинен счетоводител, нито представители на "Топлофикация София", както и да заплаща суми за сградна инсталация. Това обаче е в противоречие с решение на  Конституционния съд и член 215, ал.1 от Закона за енергетиката, който казва, че ако някой “...пречи или допусне да се пречи на длъжностните лица и контролните органи да изпълняват задълженията си по този закон, ако това не представлява престъпление, се наказва с глоба от 100 до 200 лв.” и по тази причина на Янев е съставен акт за административно нарушение.

Вследствие на всичко казано до тук, от "Топлофикация София" изтъкват, че дружеството няма нито правно, нито техническо основание да не начислява на Янев количество топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация.
Тези суми са просрочени и за тях компанията е предявила съдебен иск в размер на 5 645.45 лв. В хода на делото са представени и приети съдебно-техническа и съдебно-счетоводна експертиза, с които се уставявява, че компанията може да претендира само за сумата от 4021.05 лв. и това е удостоверено с решение на Софийски районен съд от 25.07.2008 г. В последствие Софийски градски съд потвърждава решението на СРС на 24.07.2010 г.
Именно по силата на тези две решения „Топлофикация София” ЕАД трябва да заплати само 100 лв. за направените по делото разноски и съответните държавни такси от 65.69 лв., уточнява столичнато топлофикационно дружество.

Четвърти ден обаче Янев стои на палатка пред ВСС и изпълнява обещанието си. В подкрепа на неговата кауза вече е създадена група във Фейсбук – „Подкрепа за Чавдар Янев и гражданското му неподчинение”.