Това се казва в изявление на лидера на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофщад по повод сблъсъците пред столичната джамия "Баня Башъ" по време на митинга на атакистите в петък.

Становището му бе разпространено от ДПС, чиито евродепутати също са в групата на АЛДЕ.
"Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения", заявява още Верхофщад.

В неделя градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на партия "Атака". Магистратът е разпоредил до утре да му бъдат докладвани материалите, събрани във връзка с инцидента пред джамията в София, като и сбиването на Волен Сидеров с депутата Корман Исмаилов в предаването "Неделя 150" на БНР. 

Почти 6000 души вече са се присъединили към петицията в интернет за сваляне на депутатския имунитет на лидера на „Атака", съобщи КРОСС.  Над 2500 от подкрепилите петицията са от София.
„Поругани бяха правата на български и чужди граждани свободно да изповядват своята религия, имаше ранени", се казва в мотивите на петицията, която е адресирана до главния прокурор Борис Велчев.

Действията на партията предизвикаха остри рекации от всички политически партии и бяха остро осъдени от премиера на Турция Реджеп Ердоган.

По информация на Mediapool "Атака" възнамерява да организира нов митинг пред джамията “Баня башъ” по време на идната петъчна молитва. Волен Сидеров обаче отрече това.

Последна актуализация в 16,45 ч.