Министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK LLP ("Аликс Партнърс") за съгласие от тяхна страна да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност, съобщиха от Министерство на финансите.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (н), за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката“, аргументира искането си министър Горанов.

Синдиците на КТБ публикуваха преди дни списък с вложителите в КТБ от висшите етажи на властта, както и влоговете на политическите партии.

В договора между синдиците на КТБ и международната компания “Аликс Партнърс“ има клауза за конфиденциалност на информацията, съобщи миналия ноември Владислав Горанов.

Така той отговори на актуален въпрос, зададен тогава от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Двамата поискаха информацията за фирмите и хората, теглили кредити и допринесли за фалита на банката, да стане публична.

Оповестяване на информация от доклада би попречила за събиране на масата на несъстоятелността. Докладът не може да бъде заведен и в Секретната секция на Народното събрание, защото той не е класифицирана информация и не можа де се съхранява в секретната секция, отговори тогава министърът на финансите.

По-късно Мартин Димитров, Петър Славов и още двама депутати - Валери Симеонов и Методи Андреев, се обърнаха към съда с мотива, че финансовият министър не иска да го предостави заради клаузата за конфиденциалност, доклада от разследването на „Аликс Партнърс”.

Бившият подуправител на БНБ Емилия Миланова изрази по-рано днес възмущение от наемането на „Аликс партнърс“ за одита в КТБ:

"Защо трябваше да се наема тази компания? Какво трябва тя допълнително да ни каже? И, ако е вярно, че са и платили 22 млн. долара, това, според мен, е престъпление спрямо вложителите и кредиторите на КТБ."