Това пише в отговор от 4 февруари на външния министър Николай Младенов до депутата от левицата Ангел Найденов, публикуван в сайта на Министерство на външните работи.
Найденов питал "Предприети ли са действия за изясняване на обстоятелствата около отнемане на визата на Румен Петков".

За да отговори на Найденов, Младенов е разменил ноти с американското посолство, което не било обичайна практика.

В нотата пише, че входната виза за САЩ на Румен Петков е анулирана в съответствие със законодателството на страната, а именно чл. 212 (а) (2)
от Закон за имиграцията и националността.
Този член, според нотата, определя, че всеки чуждестранен гражданин, за когото служител от консулската служба или главния прокурор знае или има основание да вярва, че е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност като осведомен участник, подбудител, помагач или участник в престъпен заговор, не може да бъде допуснат в САЩ.

Както става ясно от разпоредбата, законът не изисква да е налице наказателна присъда, за да бъде отказана виза на дадено лице.

За отнетата виза на Петков стана ясно в края на ноември миналата година. Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик обясни, че тя е отнета заради криминално разследване срещу депутата, но не уточни за какво. Главният прокурор Борис Велчев коментира, че разследване в България срещу Петков няма, още повече, че той все още има депутатски имунитет.

Петков категорично отрече да има такова и показа документи, че прокуратурата няма производство срещу него. Той дори нарече посланикът лъжец и попита дали е вземал наркотици.