Ние не сме против новия директор, не го познаваме, а в защита на настоящия, в чиято компетентност сме убедени, коментираха за БТА служители на дирекцията.

В края на миналата седмица от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) обявиха, че за директор на парка в обявения конкурс е избрана Снежана Петрова.

Заставаме изцяло в защита на настоящия директор инж. Тома Белев, доказал през годините своя професионализъм, компетентност и умения да ръководи най-стария и сложен за управление парк на Балканите, пишат служителите.

Те припомнят, че ПП "Витоша" е най-посещаваната защитена територия в България и важна част от живота и здравето на жителите на София, Перник и прилежащите населени места.

Планината Витоша е обект на огромни икономически интереси, които изцяло противоречат на целите и режимите на Плана за управление на Природния парк, отбелязват от дирекцията. Според тях инж. Тома Белев във всеки един момент е отстоявал интересите на защитената територия.

Считаме за абсолютно нелогично и необосновано ИАГ да се лиши от такъв опитен професионалист, доказал своите умения през годините, посочват служителите.

Миналата седмица от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" коментираха, че смяната на Тома Белев, е "поредният подарък, който държавата прави на частни интереси и още една стъпка към застрояването на уж защитената територия с нова, три пъти по-голяма ски зона между Симеоново, Драгалевци, Алеко и Черни връх".

Белев открито се обяви срещу плановете за застрояване с нови лифтове и писти над София. Ръководената от него дирекция бе сред един от жалбоподателите срещу плана за разширение на ски зона “Алеко”, чиято екооценка бе отменена от екоминистерството. В резултат “Витоша ски” затвори окончателно за този зимен сезон лифтовете в планината и настояха за законови промени, които да им разрешат ново строителство и ползване на старите писти без наем.
Промените в Закона за горите трябва да минат на второ четене в парламента.

Тома Белев многократно беше обвиняван в конфликт на интереси заради участие в неправителствени природозащитни организации, като в същото време беше директор на държавна структура.