Вчера Узунов, за който има съмнения, че е изпратил скандалния SMS до премиера, а в записите от "Яневагейт" Владимира Янева го посочва като "човека на Бойко във ВСС", изненадващо беше избран за поста, с което скандалът ескалира.

Днес Панов призова всички свои колеги, които мислят по същия начин, също да напуснат заседанието на Съвета, докато всички не представят разпечатка на телефона си от миналата седмица, когато премиерът получи съобщение за случващото се на заседанието, предаде БТА. 

"Не повярвах нито на очите си, нито на ушите си на това, което се е случило вчера. Искам само да кажа категорично, че този път няма да стане така! Защото не може всички да са маскари. Ако щете, го наречете разделение. Вчера съдебното правителство достигна дъното на общественото доверие.
А когато ВСС е стигнало дъното, то да не се съмняваме, че гражданите на улиците, в съдебната палата подлагат под съмнение всички решения
", каза още Панов преди да напусне демонстративно заседанието, цитиран от "Клуб Z".

По думите му рибата се вмирисва откъм главата и това, което се случва в последните дни, води до натиск. Според него само справедливостта трябва да спре тази агресия, защото връщането на справедливостта означава изчистване на върховния орган.

"Тази колективна наглост и арогантност, която проявяваме, няма да остане безнаказана и парата рано или късно ще избие. След изпратеното съобщение последва поредица от лъжи и манипулации към мен. Недоверието е подходяща среда за развитие на статуквото.

Ние непрекъснато влизаме от скандал в скандал и всичко приключва без резултат. Но пък в обществото се натрупва усещане за безнадеждност",
каза още висшият магистрат.

Той подчерта още, че след скандала е последвала внезапна смяна на представляващия ВСС и е бил избран техен колега, "над когото са надвиснали най-големите подозрения за подаване на съобщението".

"Днес публично заявявам, че отказвам да ме представлява г-н Узунов, докато не изпрати разпечатка от мобилните си телефони за миналия четвъртък. Призовавам и всички останали колеги, защото този път трябва някой да понесе отговорност.

Ако това не се случи, тогава призовавам всички членове колективно да не участват в заседанията на ВСС. Призовавам цялата магистратска общност да упражни натиск за разкриване на истината
", категоричен бе Панов.

След това Димитър Узунов заяви, че след като се е запознал с изказването на председателя на ВКС, не му остава нищо друго, освен да си покаже разпечатката.

"Той поиска от 9.30 до 12.30 ч. - аз сега ще изляза и точно това ще направя. Искам да уточня, че работя и комуникирам само с един телефон, който всички знаете", каза Узунов, който по-рано заяви, че няма телефона на Борисов. 

Самата Соня Найденова заяви, че не се чувства "опраскана"но очаква колегите й, които взеха това решение, да се мотивират.

Министърът: Това е провокация

Министърът на правосъдието министър Екатерина Захариева също остро упрекна мнозинството във ВСС за непрозрачното вкарване на допълнителни точки в дневния ред, при това без ясни мотиви. Именно така вчера Соня Найденова беше сменена с Узунов.

Според Захариева подобни действия накърняват престижа на институцията, защото е длъжна да бъде прозрачни и предвидима. Тя дори заяви, че повече няма да разписва предложените й дневни редове на ВСС, ако вътре има допълнителни точки.

Захариева определи като учудващ начинът, по който Узунов беше избран.

"Наистина изглежда като провокация, аз, както и премиерът, разбрахме от медиите", добави тя.

За провокация вече заговориха Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

От Съюза на съдиите обаче настояха премиерът или да се разграничи от явната намеса на съветника си Яне Янев в работата на съдебната власт, или да го накаже.

Президентът: ВСС се дискредитира

Междувременно президентът Росен Плевнелиев, който даде пресконференция за 4-те години от мандата си, коментира, че като гражданин е длъжен да заяви, че начинът, по който беше проведена извънредната кадрова промяна, дискредитира ВСС.

"Не заради персоналната промяна, а заради принципите. Ние очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Демонстрираният вчера от ВСС подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има или няма реформа и ако я има, кой да има думата. Алтернативите са или задкулисно взимане на решение или принципни, публични, обосновани тези", добави държавният глава.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ВСС и разпечатките