Не ме притеснява да покажа разпечатка от телефона си и да отхвърля твърденията на бившия правосъден министър Христо Иванов, че именно аз съм изпратил смс-а до премиера. Ще предложа заседанията на ВСС да се предават онлайн, каза още по БНТ Димитър Узунов, изненадващо предложен и избран вчера за представляващ Висшия съдебен съвет. 

Официалните мотиви за смяната на Соня Найденова са ясни. Правилникът за дейността на ВСС позволява всеки от членовете на съвета да предложи за обсъждане подобна смяна. Решението за смяната на г-жа Соня Найденова е взето вчера сутринта, заяви Узунов.

Представляващият ВСС е пръв измежду равни, като такъв нямам никакви административни правомощия над останалите членове. Мнозинството във ВСС предпочете да има такава смяна, с оглед конституционните промени, които се приеха, каза още Узунов.

"С Калин Калпакчиев седим един до друг в заседателната зала, ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас".

Калпакчиев, Соня Найденова и още трима от ВСС напуснаха заседанието преди гласуването.
Във ВСС цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи, смята Калпакчиев.

Новият представляващ ВСС каза, че ако в следващите седмици не успее да подобри вътрешните проблеми в Съвета, след месец ще преоцени позицията си и по всяка вероятност ще се оттегли, за да може друг да поеме на плещите си "този товар".

Наблюдаваме медийни атаки срещу председателя срещу ВКС Лозан Панов, срещу ръководството на Софийския градски съд, трябва да преустановим тези атаки, допълни Узунов.

Като член на съвета работя в сферата на съдебната администрация и борба с корупцията, както и финансиране на съдебната система.

Не бих се посвенил да се моля пред премиера Борисов за финансови средства за съдебната система.

Самият Борисов написа във Фейсбук, че не се меси в работата на никого и няма общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма.

Узунов влезе във ВСС от парламентарната квота, след като през 2012 г. бе номиниран от партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Неговото име нашумя и около записите от "Яневагейт", в които Владимира Янева казва, че той е "човекът на Бойко" в съвета.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ВСС и разпечатките