Веднага след изненадващата вчерашна рокада се появиха коментари, че Найденова е "опраскана" - изразът, станал известен от скандалните записи от "Яневагейт" за съдебната система.

"Не се смятам за "опраскана", защото мисля, че аз съм това, което съм, с решенията, които взимам, с изборите, които правя и с мнението, което изразявам. Винаги съм смятала, че ангажиментът ми не само като представляващ, че работата в един колективен орган изисква всеки от членовете му трябва да постави първо интереса на институцията и да работи за този интерес", коментира днес Найденова пред bTV.

Няма проблем със смяната, но истинските мотиви могат да разяснят само тези 12 членове на Висшия съдебен съвет, които вчера направиха това изненадващо предложение, каза тя.

В израз на откритост е хубаво тези 12 души да публикуват своето предложение с мотивите, за да може всеки да ги прочете и да си направи своите изводи, добави Найденова.

Мотивите, обобщени в едно изречение, се свеждали най-общо до това, че конституционните промени ангажират ВСС в заложените в Конституцията срокове да реализира конституционните промени и съдебната реформа и това налага смяната на представляващия с друг.

Найденова подчерта, че именно тя е свикала извънредното заседание в понеделник, на което 9 от членовете на ВСС решиха да покажат разпечатките от мобилните си комуникации, за да докажат, че не са изпратили съобщението за председателя на ВКС до премиера. Те вече били отправили искане до главния секретар на ВСС, който да изиска информацията от мобилния оператор.

Изпратеният SMS може би изразява един от механизмите на вземане на решения във ВСС“, добави Найденова, според която вчерашното решение потвърдило това.

Самият Димитър Узунов отрече да има телефона на Бойко Борисов и призова съветника му Яне Янев да разкрие от кого е получил съобщението. Самият Янев вече каза, че му го е пратил служител на администрацията на ВСС.

Съдиите: Борисов да се разграничи от Янев или да го накаже

Междувременно Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова премиера Бойко Борисов да стори необходимото неговият съветник Яне Янев да направи публично достояние източника на съобщението.

Повод за писмото е вчерашното изявление на премиера, в което декларира, че не се намесва по никакъв начин в работата на ВСС и дори заяви, че последните кадрови промени са провокация към държавата.

От Съюза отбелязват, че в последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима намеса, изразяваща се в действия на лидера на РЗС. Те включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на ВКС, към ръководството на СГС, разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС, твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали за извършвани нарушения в съдебната власт, добавят от ССБ.

"Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а законодателството повелява в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на материалите не на медиите, а на компетентните органи", се посочва в писмото.

От ССБ приканват премиера да изрази отношението си към действията на Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи, като вземе необходимите мерки Янев да понесе съответната отговорност. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ВСС и разпечатките