"Ще се проверява по-подробно кръгът от фирми около членовете на семейството на Гугушева и участието им в тях", каза Тодоров, цитиран от БТА.

Той уточни, че е искал още днес да се вземе решение дали да започне дисциплинарно производство срещу спецпрокурорката, която беше принудена да оттегли кандидатурата си за конституционен съдия след отказа на ГЕРБ да я подкрепи.
"Аз мисля, че има някои неща, които са доста спорни и съмнения, които не мога да си изясня. Има съмнения, че и съпругът на Галя Гугушева участва в тези съмнителни фирми", отбеляза Тодоров и посочи, че ще бъде поискана и данъчна проверка на всички декларирани доходи от прокурорката, цитира го "Фокус.
Ще бъде искана информация и от ДАНС.

На 14 януари, когато е първото заседание на комисията за 2013 година, групата от трима членове на комисията - Мария Кузманова, Галя Георгиева и Галина Карагьозова, ще предостави на целия състав всички допълнителни факти и обстоятелства по казуса и тогава ще бъде обявено окончателното решение.

Междувременно изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов
също коментира пред журналисти скандала с Гугушева: „За мен е странно и необяснимо – превод на такива суми и вземането на кредит, за да купиш апартамент на сина си, като че ли не може той да си го купи с тези пари. Това са неща, които предстоят да се изясняват. Не познавам г-жа Гугушева, но ако се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, в случая за пране не пари, то ще бъде образувано и ще бъде разследвано”.
Той уточни, че Гугушева е в отпуск до края на януари, предаде "Фокус".

Миналата седмица Бойко Найденов назначи пълна проверка на Гугушева заради "обезпокоителните сигнали за крупни суми на семейството, минавали през офшорни фирми", а ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаването й от поста негов заместник.

След като тя бе изслушана от етичната комисия на ВСС, пък стана ясно, че е допуснала нарушение на закона за конфликт на интереси, като не е вписала някои данни за имотното състояние на семейството си.



Ясен Тодоров съобщи още, че по време на днешното заседание, с пълно единодушие, членовете на комисията са обявили, че тримата кандидати за главен прокурор притежават необходимите нравствени качества. Становището на етичната комисия ще бъде качено на сайта на ВСС. Наследникът на Борис Велчев трябва да бъде избран на 20 декември.