Платформата "Напусни.ЕС" (Leave.EU) на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и "Гласувай за напускане" (Vote Leave), в която влизат членове на Консервативната и на Лейбъристката партия, вече стартираха миналата седмица кампанията си в подкрепа на "Брекзита" (излизането на Великобритания от ЕС).

От днес те вече имат официален съперник - движението "Великобритания по-силна в Европа" (Britain Stronger in Europe), ръководено от бившия шеф на веригата магазини "Маркс енд Спенсър" Стюарт Роуз, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В него влизат редица известни личности, включително трима бивши премиери: консерваторът Джон Мейджър и лейбъристите Тони Блеър и Гордън Браун.

"Оставането в ЕС е проява на патриотизъм", заяви Роуз, който е член на Камарата на лордовете от Консервативната партия. Той подчерта, че вярва в ползите, които носи членството на Великобритания в ЕС и че тази негова позиция не го прави по-лош британец.

Стюарт Роуз днес изложи и тезата си, че рискът от излизането на Великобритания от ЕС е твърде голям и определи референдума като "най-важното гласуване на едно поколение".

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС бе обещан от консервативния премиер Дейвид Камерън под натиска на еврофобската партия ЮКИП и евроскептичното крило на собствената му партия.

Той трябва да се състои най-късно до края на 2017 г., макар че според мнозина анализатори и политици ще бъде организиран още догодина.

Според проучванията на избирателните нагласи британците са разделени по този въпрос, а според някои данни кризите в ЕС около гръцкия дълг и напливът на мигранти може би променят мнението на някои британци и ги карат да мислят за излизане от евросъюза, отбелязва Ройтерс.

В последните години водеха поддръжниците на членството в ЕС, но от няколко седмици двата лагера са с почти изравнени позиции, а допитване на института Сървейшън от началото на септември дори показа преднина на подкрепящите "Брекзита", отбелязва АФП.