Това съобщи британският министър на отбраната Майкъл Фалън в интервю за "Уолстрийт джърнъл", цитирано от ТАСС.

В прибалтийската страна ще бъде прехвърлена и британска военна техника, включително тактически дронове, танкове "Чалънджър 2", и бронирани машини "Уориър".

"Този батальон ще бъде отбранителен по природа, но и ще бъде напълно готов да изпълнява бойни задачи", казва Фалън. По думите му към британците в Естония ще се присъединят и бойни подразделения от Франция и Дания.

Разполагането на британския батальон, добавя министърът, е насочено към демонстрация на подкрепа за съюзниците, цел за която е необходимо значително военно присъствие и възпиране.

Британските власти вече са говорили за намеренията да изпратят свои сили в прибалтийските страни, което е мотивирано с опасността от "руска агресия".  Досега обаче не са уточнявани тяхната численост и вид въоръжение.

През юли на срещата си на високо равнище във Варшава НАТО реши да изпрати в Литва, Латвия, Естония и Полша по един международен батальон с численост до хиляда души, припомня ТАСС.

Тогава бяха утвърдени и "водещите страни": за Латвия отговаря Канада, за Литва – Германия, за Естония – Великобритания, а за Полша – САЩ.

По-рано тази седмица беше потвърдено, че предстои разполагане на американски морски пехотинци и в Норвегия. Не закъсня реакцията на Русия, загрижена от засилването на военното пръсъствие на НАТО около нейните граници.