Резултати от проучванията бяха оповестени вчера, след като двете партии представиха миналата седмица своите програми, отбелязаха Франс прес и БТА.

Четири проучвания на общественото мнение дават на Консервативната партия преднина от 9 до 12 пункта, далеч от 20-те пункта преднина, с които разполагаха преди премиерът Тереза Мей да обяви предсрочни избори в средата на миналия месец, за да подсили парламентарното си мнозинство преди деликатните преговори за излизане от Европейския съюз.

По данни на проучване на института ЮГов за в. "Сънди таймс", в което са участвали 1925 души, Консервативната партия е загубила за една седмица половината си преднина пред Лейбъристката партия. Консерваторите вече изпреварват основните си конкуренти само с 44 срещу 35 на сто. Проучването на ЮГов преди седмица показваше 18 пункта преднина на консерваторите и популярност от 49 на сто.

Във вторник лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин представи програма, силно повлияна от левите идеи. Тя предвижда национализиране на секторите на транспорта, енергетиката, водните ресурси и пощите, както и увеличаване на социалните разходи и повишаване на данъците за най-богатите лица и предприятия.

Според в. "Сънди таймс" подкрепата за Лейбъристката партия е на най-високото си равнище от последните парламентарни избори през май 2015 г., когато лейбъристите получиха 30,4 на сто от гласовете. Това показва, че "неприкрито социалистическата програма е добре приета от нарастващ брой избиратели", отбелязва вестникът.

В същото време програмата на консерваторите предвижда предизвикала противоречие реформа на социалните плащания за възрастните, която може да засегне финансовото положение на много от тях, припомня АФП