Това пише известният гръцки балканист Ставрос Дзимас в своя публикация във влиятелният гръцки вестник "Катимерини". Според него, провал на преговорите ще доведе до падане на правителството на Зоран Заев, затваряне на страната за Европа и етнически сблъсъци между албанци и християните-македонци.

Това ще освободи центробежни сили и ще тласне албанците към Тирана, а македонците - към София. Така ще се съживят отново позабравените Велика България и Велика Албания, защото ще се стигне до мирен развод и в крайна сметка до приемане в ЕС и НАТО, но чрез двете метрополии.

Това променяне на картата на Балканите не може да остане без реакция от страна на Турция и Сърбия, а и Гърция ще иска да помогне на своето национално малцинство в Македония. Така ще се получи "ефектът на доминото", което ще е истински кошмар за Балканите.

Какво правим тогава, пита медията своите читатели. И напомня - ако не постигнем компромис за името на съседната държава, ще запазим националната си гордост, но това няма да е решение на проблема.