Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви днес, че ако правителството не изпълни 7 условия до 1 юли, ще оттеглят подкрепата си. Сред тях са мерки за ситуацията в Гърмен, промени в Изборния кодекс, изграждане на ограда по границата с Турция, недопускане увеличение на цената на тока.

Едно от условията беше изпълнено точно днес, след като правителството прие проект за промени в Закона за горите, които предвиждат въвеждането на видеонаблюдение и GPS-устройства, за да бъде ограничена незаконната сеч. 

Кънев: Няма вариант без ПФ след 1 юли

Към позицията на ПФ трябва да се подходи конструктивно и да се водят разговори, коментира съпредседателят на РБ Радан Кънев, цитиран от БТА. По думите му голямата част от позициите на ПФ са основани на правителствената програма.

Кънев декларира, че не би обсъждал изобщо вариант след 1 юли без ПФ в управляващото мнозинство.

"Естествено е обаче, да се мисли и за реалистични срокове, защото всичко това в рамките на месец може би дори не е възможно. Всичко, което е стъпило на програмата на правителството, е и наш ангажимент, ние трябва да го изпълним и оттук нататък трябва да седнем да разговаряме по какъв начин", добави лидерът на ДСБ.

Реформаторите обаче твърдо не подкрепят искането на ПФ за по-висок праг на преференцията на изборите, защото в програмата им е записано преференция без праг. Кънев подчерта, че според тях сегашният нисък праг е нещо полезно, което ще настояват да се запази, защото е в интерес на избирателя - да може да определя своите избраници, а не да му се спускат партийни листи.

От РБ са "за" въвеждане на активната регистрация, както искат и колегите им от ПФ.

Първанов: Чух за ултиматума

"Само дочух за подобен ултиматум, така че не бих могъл да коментирам в момента, но 1 юли е твърде кратък срок, за да могат да се случат всички неща, които искат от ПФ", коментира междувременно и лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той подчерта, че отдавна са предлагали промени в Изборния кодекс, а сега се опасява, че е твърде късно.

"Преференциалният вот на местните избори може да поднесе много неприятни изненади в общините. Може с 30 или 50 гласа в една община да се изберат общински съветници. Това дава простор на корпоративния вот", добави Първанов.

ГЕРБ: Ще дадем отговор до седмица

По-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е поел ангажимент в рамките на седмица да имат становище по исканията на ПФ. Той обясни, че всеки ден разговарят с всички партии за законодателни промени, които могат да бъдат направени.

Ако влезем в хипотезата всяка парламентарна група да дава предложения, времето няма да ни стигне до местни избори“, заяви Цветанов, но допусна, ако има консенсус, да се направят едва-две промени в Изборния кодекс при пълен политически консенсус.

Още вчера от ПФ настояха за тикава, след като се разбра, че БНБ няма капацитет да напечата всички бюлетини, необходими за местния вот наесен, а по закон може да го прави само тя.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?