В учението, което ще продължи до 8 юли, ще се включат над 1800 военнослужещи от 14 страни, сред които Молдова и Грузия. Те ще използват бронирана техника и военна авиация, ще участват и в учебни стрелби, съобщи днес министерството на отбраната в Киев, цитирано от ТАСС. и БТА.
С украинските си колеги ще споделят опит главно военни от НАТО.

Руският вестник "Независимая газета" писа тези дни, че ще се изпълняват по-специално учебни задачи в условия, имитиращи въоръжен конфликт в постсъветска държава, нападната от "мощен северен съсед". НАТО не крие, че замисълът е пряко свързан с Русия, добави изданието.

През 2016 г. е предвидено подразделения от въоръжените сили на Украйна да участват в 10 многонационални учения - четири на украинска територия и шест извън страната, съобщи по-рано прессекретарят на отбранителното министерство Олексий Чорнобай.

Преди дни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия трябва да засили бойната си готовност в отговор на "агресивните действия" на НАТО край руските граници. В реч в парламента по случай 75-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз, Путин разкритикува Запада, че не жалае изграждането на "съвременна, извънблокова система за колективна сигурност" с Русия.