"Екстремистките и радикалните групи заплашват с действията си живота на милиони украинци", се казва в комюнике на службата, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Директорът на службата Олександър Якименко заявява, че само за последното денонощие "над 1500 единици огнестрелно оръжие и 100 хиляди патрона са се озовали в ръцете на престъпници".

По думите на Якименко сега е налице "съзнателно, целенасочено използване на насилие чрез палежи, убийства, вземане на заложници, сплашване на населението с престъпна цел", което става с употребата на огнестрелно оръжие.

"Това вече не е проява на тероризъм, това са конкретни терористични актове", заявява директорът на ССУ.

Същевременно украинският президент Виктор Янукович обяви 20 февруари за ден на национален траур.

26 са вече жертвите на кървавите сблъсъци на площад "Независимост" в Киев, а ранените са 751 души, сочат новите данни, огласени от и.д. министър на здравеопазването Раиса Богатирьова.

Сред загиналите има 10 служители на правохранителните органи, а сред ранените - 370. От тях 350 са приети в болница. 74 от тях са с огнестрелни рани.

Сред цивилните жертви е репортерът от украинския всекидневник "Вести" Вячеслав Веремий. Журналистът напуснал редакцията на вестника си с такси. Когато то спряло на светофар, неизвестни мъже започнали да хвърлят коктейли Молотов по автомобила. После мъжете извлекли журналиста от колата, започнали да го бият, накрая го простреляли в гърдите и той починал в болница няколко часа след като бил опериран, съобщава вестникът в своя сайт.

Министерство на отбраната на Украйна пък обяви, че за да не се допусне похищение на оръжия, боеприпаси и друго военно имущество, въоръжените сили на Украйна са започнали мероприятия по укрепване на охраната на военните арсенали, бази, складове и други военни обекти".
Десантни части ще да подкрепят охраната на военните обекти.

АНКЕТА: Оправдано ли е насилието в Украйна?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Опозиция срещу управляващи - примирието невъзможно?