Долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация, каза днес заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия".

Вижте снимки от Крим >>>

Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов.

Румъния няма да признае резултата от незаконния референдум в Крим, заяви снощи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес.

"Гласуване, организирано под заплахата на военна окупация, не може да бъде признато за законно от международната общност", добави президентът.

Преди това външният министър Титус Корлъцян заяви,че признаване на резултатите от така наречения референдум в Крим ще разбие на парчета границите в Европа.

Румъния, чиято енергетика не е силно зависима от руския газ, иска твърд, ясен и остър отговор от Европейския съюз, каза външният министър.

Великобритания окачестви референдума като "фарс", отказвайки да признае резултата. Външният министър Уилям Хейг призова колегите си от ЕС да подкрепят мерки "за изпращане на силен сигнал на Русия и да й се каже, че това предизвикателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще има икономически и политически последици".

Италия определя като нелегитимен референдума в Крим и неговите резултати, по думите на министърката на външните работи Федерика Могерини. Според нея "все още има възможности за предотвратяване на ескалацията".
"Всички дипломатически канали остават отворени", подчерта тя.

Съветът на ЕС ще обсъди днес следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани.

Вероятно министрите на външните работи ще обсъдят конкретен списък с имена, списъкът може да бъде утвърден от държавните и правителствените ръководители на ЕС в четвъртък и петък.

САЩ отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, е заявил президентът Барак Обама на руския си колега Владимир Путин и предупредил, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

"Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Референдумът е произведен при пълно съответствие с нормите на международното право и устава на ООН и при известен косовски прецедент, заявил в отговор Владимир Путин и добавил, че на жителите на полуострова е било гарантирано свободно волеизявление и самоопределение.

Путин и Обама са отбелязали, че въпреки различията в оценките двете страни  трябва заедно да търсят пътища за стабилизиране на Украйна, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За проведения в Крим референдум


Резултати от анкетата "Трябва ли да се проведе референдумът в Крим?"