"Опитите на Руската федерация да пренапише историята, да приватизира победата във Втората световна война и да си присвои тази свещена и историческа борба срещу нацизма, трябва да бъдат спрени", заяви Яценюк на заседание на организационния комитет по подготовката на честването в Украйна на 70-ата годишнина от победата във Втората световна война, предаде БТА.

По думите му на Украйна се падат 40 процента от всички загуби на Съветския съюз. "У нас 8 май ще бъде Ден на помирението, Ден на скръбта. На 9 май ще бъде отбелязан Денят на победата", каза той.

"Това е наша победа", подчерта премиерът.

По-рано този месец украинският парламент прие закони, които определят 8 май за Ден на паметта и помирението, а 9 май като Ден на победата над нацизма във Втората световна война.

Те също така забраняват в Украйна съветската символика и предписват в официалните документи терминът "Велика отечествена война" да се заменя с "Втора световна война" и признават сражавалите се против Червената армия бойци на ОУН-УПА (Организацията на украинските националисти и Украинската въстаническа армия) за борци за независимост на Украйна.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин отговаря 4 часа на въпроси на руски граждани по време на "Пряката линия".

Владимир Путин коментира, че уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.