В началото на срещата, Порошенко благодари на германския канцлер и френския държавен глава за "същественото им участие в процеса за установяване на мир в Украйна и за значителните опити, които вече бяха направени за стабилизиране на обстановката", съобщи официалният сайт на украинския президент.

Той отбеляза, че тази тристранна среща "дава надежда, че огънят ще бъде прекратен". Порошенко обаче подчерта, че споразуменията от Минск трябва да бъдат спазвани.

Украинският държавен глава изтъкна и необходимостта да се предприемат сериозни стъпки за икономическото развитие на Донбас, включително свободна икономическа зона, възстановяване на социалните плащания и, което е особено важно, хуманитарна мисия.

Какво предвижда мирният план

Новият мирен план за Украйна на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас. Това заяви по телевизия "5 канал" говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос, цитиран от ТАСС и БТА.

Какво може да бъде това равнище обаче ще бъде обсъдено от Върховната Рада и украинската власт.

По думите на говорителя, всички възможни конфигурации на плана се базират на договореностите от Минск.

"Именно те определят абсолютно изчерпателен план за постигане на мир в Украйна", изтъкна Перебейнос, уточнявайки, че по определени въпроси са възможни компромиси.

По думите му, Русия има едно виждане за разделителната линия, Украйна настоява за друго, но позициите по принципните въпроси като териториалната цялост на Украйна, необходимостта Украйна да има контрол над своята граница, извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски - трябва да останат неизменни.

Евхен Перебейнос каза още, че главната задача на новия мирен план е да определи последователността и приоритета на стъпките, и да очертае временни рамки за изпълнение на всички пунктове, предвидени в минските договорености.

Мирният план ще бъде представен от Франсоа Оланд и Ангела Меркел и пред руския президент Владимир Путин в петък. Те ще разговарят в Москва.

Германският канцлер и френският президент не огласиха подробности по съдържанието на предложенията си, за да не навредят на "тънката" дипломация, която изисква въпросът, отбелязва Ройтерс.

АНКЕТА: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?