Когато бе застрелян през 1998 г., кметът на Нефтеюганск Владимир Петухов бе в конфликт с петролната компания на Ходорковски "Юкос" за неплатени данъци, съобщи АП, цитирана от БТА.

Ходорковски и съдружниците му отричат да са замесени и до момента няма осъден за убийството.

Днешното съобщение, че разследването по този случай се възобновява и че Ходорковски е смятан за основен заподозрян идва в момент, когато бившият магнат става все по-силен глас в руската опозиция, отбелязва АП.

52-годишният Михаил Ходорковски живее в изгнание в Швейцария от 2013 г., когато бе помилван от руския президент Владимир Путин. Бившият най-богат руснак излежа в затвора повече от 10 години по обвинения за финансови измами и кражби. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, защото е противник на Путин.

Сега Ходорковски финансира руската гражданска организация "Отворена Русия", припомня агенцията.

Преди дни бившият петролен магнат коментира, че режимът в Русия не е единственият проблем на страната.  

"Наричат ме главен враг на режима - много пъти съм критикувал действията на властта и смятам, че трябва да настояваме за възможност тя редовно да се подменя, но днес искам да кажа: режимът не е единственият проблем на страната ни", пише Ходорковски в статия, цитирана от "Ведомости" и публикувана на сайта medium.com.

Сред проблемите, засегнати от автора, са липсата на политическа и икономическа конкуренция в Русия, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти.

"Докато властта действа според сегашната си логика, Русия се движи с голяма скорост към една бетонна стена", твърди Михаил Ходорковски и прогнозира сблъсък през 2025 г.