Режимът в Русия не е единственият проблем на страната, заявява бившият руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски.  

"Наричат ме главен враг на режима - много пъти съм критикувал действията на властта и смятам, че трябва да настояваме за възможност тя редовно да се подменя, но днес искам да кажа: режимът не е единственият проблем на страната ни", пише Ходорковски в статия, цитирана от "Ведомости" и публикувана на сайта medium.com.

Сред проблемите, засегнати от автора, са липсата на политическа и икономическа конкуренция в Русия, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти, посочва Би Би Си, цитирана от БТА.
 
Докато властта действа според сегашната си логика, Русия се движи с голяма скорост към една бетонна стена, твърди Ходорковски и прогнозира сблъсък през 2025 г.

Квалифицираните кадри ще напуснат федерацията и проблемът с намаляващото трудоспособно население ще трябва да се решава чрез привличане на мигранти, предупреждава той.

Русия има нужда от технологически пробив, за да се нареди сред лидерите в технологиите - страните от Г-7 и Южна Корея, общи черти за които са сменяемост на властта, силно местно самоуправление и интеграция в световната общност, резюмира авторът на статията.

В статията се открива сходство с програмата за реформи, представена през юни от бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин, днес оглавяващ Комитета за граждански инициативи. И двамата отбелязват липсата на нова икономическа стратегия в Русия. За разлика от Ходорковски обаче Кудрин отправя упреци не към президента Владимир Путин и обкръжението му, а към правителството начело с премиера Дмитрий Медведев.

"И Ходорковски, и Кудрин са в една и съща ниша - нишата на очаквания, и естествено искат да се върнат в "Топ-5" на политиците в Русия", коментира политологът Михаил Виноградов.

Според Ходорковски до две години всички в Русия ще са наясно, че страната е в безизходица и трябва Путин и неговата властова вертикала да бъдат сменени. Авторът на статията се надява сам той да бъде поканен за антикризисен мениджър, добавя наблюдателят Дмитрий Орешкин.