Град Хула беше подложен на интензивен обстрел от сирийската армия след демонстрация в петък, а гибелта на хората беше потвърдена от международните наблюдатели.

България остро осъжда убийствата на невинни граждани, извършени от сирийските сили за сигурност в град Хула. Това се казва в изявление на българския външен министър Николай Младенов, съобщават от МВнР.

Потресени сме от информациите за над 92 жертви, сред които и много деца, при опита на режима да смаже протеста на своите сънародници.
По-късно информацията за броя на загиналите бе коригирана до 108 души. Потвърдена бе гибелта на 49 деца и 34 жени.

По този повод настояваме Франция спешно да свика групата "Приятели на сирийския народ", за което страните се договориха по принцип на последната среща в Истанбул.

Съветът за сигурност на ООН заклейми избиването на повече от сто цивилни в сирийското село Хула и призова за наказание на виновниците. Командващият международните наблюдатели в Сирия генерал Роберт Мууд съобщи подробности за трагичните събития на закрито заседание на Съвета.
В декларацията се констатира участието на правителствени артилерия и танкове в атаките срещу Хула. Въпреки че подкрепи текста обаче, представителят на Русия Игор Панкин заяви, че обстоятелствата около клането са неясни и че не може да приеме обвинения срещу правителството в Дамаск. Той не изключи възможността събитията в Хула да са "резултат от провокация".

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс обяви, че ще предприеме незабавни стъпки за свикване на международна среща за Сирия. Британският му колега Уилям Хейг каза, че се провеждат консултации за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън осъди това "отвратително деяние на режима в Дамаск". Тя настоя за незабавно прекратяване на насилието.
"Ужасена съм от информациите за брутално масово избиване, извършено от сирийските въоръжени сили в град Хула, при което загинаха над 90 души, много от които деца", гласи комюнике на Аштън. "Призовавам сирийското правителство към цялостно прилагане на плана от шест точки на специалния пратеник на ООН Кофи Анан, одобрен с резолюция 2043 на Съвета за сигурност" на ООН, допълни тя.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също осъди масовото избиване, посочва ДПА. САЩ силно осъждат масовото избиване в Хула, което по думите на Клинтън е "ожесточено нападение" с артилерия и танкове срещу жилищен квартал, гласи изявление на държавния секретар на САЩ.

Кувейт обяви, че в качеството си на председателстваща страна на Арабска лига планира да свика спешна среща на организацията, посветена на обстановката в Сирия след клането в Хула. "Кувейт ще се свърже с членки на Арабската лига, за да организира спешна среща на равнище външни министри, на която да бъде обсъдено положението и да бъдат взети мерки, така че да се сложи край на потисничеството на сирийския народ", съобщи кувейтското външно министерство. То допълни, че се е обърнало към международната общност при контакти на регионално и международно равнище, да поеме отговорностите си във връзка с положението в Сирия.

Сирийските власти отхвърлиха отговорността за клането в град Хула, предаде Ройтерс.
"Били са застреляни жени, деца и старци. Това не е в стила на героичната сирийска армия", каза говорител на министерството на външните работи пред репортери в Дамаск.

Междувременно Сирийска обсерватория за човешки права съобщи за ново клане, извършено на 27 май. Организацията обвини сирийската армия, че е избила 33 цивилни, в това число и седем деца, в град Хама, предаде БНР.