Цветанов каза, че с близките на моряците са си говорили за това, което е най-важно за тях – как върви разследването и дали има някаква перспектива за освобождаването на част от задържаните. След два месеца се очакват добри новини за част от задържаните в Испания български моряци от кораба „Свети Николай", посочи министърът, цитиран от БГНЕС.

"Запознах ги с моето посещение в Испания и, разбира се, с това, което беше възможно да бъде споделено с тях за последващи действия, които сме предприели с нашите партньори. В момента това, което трябваше да знаят близките е, че правоохранителната система на България заедно с партньорите от Великобритания, Испания и САЩ, полагаме максимални усилия, за да може действително да хванем по-високите нива, които са организирали този трафик на кокаин и тези, които са невинни от екипажа, в последващ етап да бъдат освободени", информира Цветанов.

В момента моряците имат служебни защитници, но лично право е на всеки да си планира защитата по-нататък, посочи вицепремиерът. Той допълни, че е гарантирал пред близките, че българската страна ще положи максимални усилия виновните да понесат своята наказателна отговорност, а невинните да бъдат освободени.

Задоволство от срещата изразиха роднини на членовете на екипажа, предаде БТА. По думите на Ивелина Атанасова нещата вече не изглеждат толкова черни, колкото преди месец. Според нея следствието работи и след два месеца, когато се очаква да приключи, може би ще има добри новини поне за част от моряците и те ще бъдат освободени. Атанасова каза, че близките търсят испански адвокати за екипажа, като за целта разчитат на съдействието на няколко организации, както и на Министерството на външните работи.

По думите й роднините не могат да разчитат на свиждане с моряците до приключване на следствието.

На 15 август 21 българи от екипажа на кораба "Свети Николай" бяха арестувани, след като на борда бяха открити близо 3 тона кокаин. В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев.

По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд. Близки на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов и заявиха, че афишираните твърдения, че корабът е бил наблюдаван от 8 месеца, са несъстоятелни. В Испания вътрешният министър Цветан Цветанов изрази учудването си, че Дойчев и Колев са пуснати без мярка за неотклонение.

Главният прокурор Борис Велчев пък заяви, че онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана. Борис Велчев обясни и че задържаните в Испания 21 български моряци се съдят в Испания, а не у нас, защото има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства.