"Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е политико-икономическа сделка и аз ви уверявам, че гражданите няма да го преживеят", заяви от парламентарната трибуна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Преди това депутатът от ДПС и собственик на множество вестници и телевизии Делян Пеевски изненадващо беше избран от парламента за шеф на агенцията.

За него гласуваха 116 депутати от БСП и ДПС, против бяха 87 народни избраници от ГЕРБ, а "Атака" не участва в гласуването. 

Според Цветанов с днешния си акт лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев е предал националните интереси, но гражданите ще реагират демократично на тази новина. 

"Прерязахме възможността да работим с нашите евроатлантически партньори, както последните години. Това е изключително неблагоприятно развитие на сектора за сигурност на една демократична държава. Уверявам ви, че ще има изключително тежки отзиви", прогнозира Цветанов

Той добави, че не се притеснява от разчистване на лични сметки, защото всичко, което е правил, е било в интерес на държавата. По-рано самият Пеевски обяви, че няма да има разчистване на сметки

"Виждате, че не сме били толкова лоши. Виждате, че всичко това, което сме правили, сме го правили действително в интерес на държавата, но сега нека видим - как медиите ще отразяват всичко това, което се случва в България", добави той.

Бившият министър разказа, че от 10-15 дни се е знаело, че Делян Пеевски ще бъде председател на ДАНС. Знаели дори чуждите ни партньорите ни, защото разбирал и от тях.

"Смятам, че всички имаме гражданско задължение и морално право да простестираме", заяви той.

Междувременно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е забранил на всички разпознаваеми лица на партията да участват в протеста, организиран тази вечер пред Министерски съвет.

На въпрос дали има съмнение, че главният прокурор Сотир Цацаров е назначен с протекцията на Пеевски, Цветанов отговори: "Вече нямам съмнение".

Цветанов заяви още, че ГЕРБ започва обсъждане за провеждане на извънредни парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция.

"С начина, по който редите областните управители и заместник-министрите, съм убеден, че залагате предстоящи протести. Вие сте хората, които ще преследвате тези, които ще организират протестите", обърна се той към колегите си от БСП и ДПС.


Сергей Станишев обаче обяви, че трудните ситуации изискват нeстандартни решения.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Изборът на Пеевски - борба с корупцията или краят на БСП?