На пресконференция в парламента той мотивира избора на ДОСТ така:

"Ще дадем тази подкрепа без тя да е поискана. Защото не разбираме политиката като сделка и търгашество".

Местан беше категоричен, че е изключено да подкрепят когото и да е от левите кандидати, защото ако изборите бъдат спечелени от някй от тях, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България, предаде БТА.

"Остават кандидатите на дясното – не е възможно да подкрепим г-н Трайчо Трайков, въпреки че бях впечатлен от ТВ дебатите, в които участва. Но той е представител на коалиция, която носи вина за вкарването на крайните националисти в управлението, определени от Съвета на Европа като фашистки. Г-н Трайков е кандидат на коалиция, която вместо да заяви категорична позиция за защита на правата на гласоподавателите в чужбина, образуваха съюз с ПФ и като следствие ограничението за образуване на секции бе премахнато само за страни от ЕС", каза още лидерът на ДОСТ, цитиран от БГНЕС.

По думите президентът трябва да има ясна позиция и да заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, когато тя се оттегли от Крим, защото това е най-бруталното нарушаване на международното право.

От ДОСТ смятат, че бъдещият президент трябва да помогне за промяна в Конституцията, като се мине през Велико Народно събрание.

ГЕРБ: Някой да ги е молил за подкрепа?

Ние искаме подкрепа от българския народ, а не от партиите, коментира по-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от „Фокус“. Той обясни, че всяка партия си избира кого да подкрепя.

Велчев се обърна към Лютви Местан с думите, че ако той утре сутринта, станейки, вижда, че му копае в двора и ако го попита какво прави там, ще му отговори, че не стига, че му копае двора, ами и той го пита.

Някой да го е викал, някой да го е молил да ни подкрепя? Аз нямам обяснение“, заяви, като подчерта, че според него има друг замисъл в това.

Междувременно бившата партия на Местан - ДПС, обяви, че ще подкрепи независимия кандидат-президент Пламен Орешарски.