Според съобщението на пресслужбата на турския президент, американският му колега е изказал съболезнованията за жертвите на самоубийствения бомбен атентат, извършен от "Ислямска държава" в Суруч, и е осъдил нападението.
 
При атентата загинаха най-малко на 32 души и бяха ранени 104 души. Идентифициран бе атентаторът - 20-годишен турски гражданин.

Обама е осъдил и убийството на двама турски полицаи, за което пое отговорност забранената Кюрдска работническа партия ПКК.

Двамата лидери са обсъдили необходимостта от засилване на продължаващото сътрудничество в борбата срещу ИД, нуждата да бъде осигурена стабилността в Ирак и да бъде намерено политическо решение на войната в Ирак, се посочва в писменото съобщение.

Част от разговора между двамата е била посветена на засилване на сътрудничеството по инициативите за укрепване на сигурността по турско-сирийската граница, за да бъде предотвратено проникването на терористите.

Барак Обама специално е подчертал, че САЩ отдават голямо значение на националната сигурност на Турция.

Двамата лидери са изразили общата позиция, че ще продължат и в бъдеще да бъдат в близко сътрудничество по проблемите на региона.

Междувременно наложената от турски съд забрана за достъп до Туитър бе отменена, след като сайтът премахна кадрите от атентата в Суруч.
 
Руският оператор "Ростуризъм" препоръча на руските граждани да не посещават окръзите в Югоизточна Турция, граничещи със Сирия.