„На челата ни няма изписана думата „идиот“. До определено време ще проявяваме търпение и след това ще направим, каквото трябва. Автобусите и самолетите ни не чакат там напразно“, посочи държавният глава.

В реч на бизнес среща в Анкара  Ердоган засегна въпроса и за публикуваните в гръцката преса протоколи от срещата му миналия ноември с евролидерите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск по време на форума на Г-20 в Анталия. Според протоколите той им казал:
„Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“.

Ердоган подчерта, че изтеклите протоколи не са повод за червене, не са „документи на срама“.
„Ние не просто казахме това там (на срещата), ние казваме това при всяка възможност, това не е тайна“, изтъкна президентът, цитиран от „Дейли сабах“, на който се позова и БГНЕС. Той продължи, че изтичането на протоколите са „опит да се нападне Турция".

Ако сте прочели протоколите, ще видите, че Турция настойчиво защитава своите права и правата на мигрантите. И ние изразихме желанието ЕС да се държи честно спрямо Турция и да изпълнява совите задължения“, изтъкна държавният глава.

Търпението на Турция може да се изчерпи и страната ще бъде принудена да действа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран и от Ройтерс.

Той обвини ООН, че призовава Турция да направи повече в помощ на бежанците, вместо тя да предприеме действия, за да предотврати кръвопролитията.

„Има опасност следващата вълна от бежанци да достигне 600 хиляди души, ако въздушните удари продължат. Затова ние се подготвяме“, посочи президентът по време на бизнес форум в Анкара.

Той добави, че Турция има информация, че подкрепени от Иран сили в Сирия извършват „жестоки кланета“.

Турция е на път да отвори границите си

Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, предупреди и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик, предаде БГНЕС.

Челик аргументира това с реакциите на турския народ по повод нарастващия наплив на мигранти от Сирия. Според него нагласите на народа се променили рязко напоследък и е започнал да настоява за отварянето на всички граници, за да може всички страни да поемат товара на хората, които бягат от смъртта.

„Конфликтът в Сирия не е ангажимент само на Турция, напротив, той е на всички държави. Оттам тръгна разпространението на тероризма и стигна до европейските столици. Европа обаче ще плати цената на собствената си безотговорност“, подчерта партийният говорител.