При преброени 99.35 на сто от бюлетините, подадени от турските избиратели в чужбина за референдума за конституционните промени, 58.92 на сто са с отговор "да" срещу 41.08 на сто с отговор "не", съобщава вестник "Миллиет", цитиран от БТА.

В България мнозинство са бюлетините с отговор "не" - 71.4 процента срещу 28.6 на сто с "да". В България са регистрирани около 8000 турски избиратели.

Общо 1 326 000 турски избиратели са гласували в разкритите над седем хиляди избирателни секции в 120 дипломатически представителства в 57 държави по света.

В страни като Германия и Холандия, където преди референдума напрежението с Турция се повиши, мнозинството избиратели са гласували с "да" за конституционните промени. В Холандия 69.50 на сто са гласували с "да"и 30.50 процента с "не", в Германия - 62.96 "да" и 37.04 - "не".

В САЩ, където са регистрирани над 100 хиляди избиратели, мнозинството са гласували с "не" - 83.48 на сто срещу 16.52 на сто с "да".

Във Франция мнозинството са гласували с "да", а в Русия предимство имат бюлетините с "не".

В Албания, Гърция, Унгария, Великобритания, Ирак, Италия, Испания, Швеция, Швейцария, Китай, Канада, Румъния, Саудитска Арабия преобладават бюлетините с "не", а в Белгия, Косово, Босна и Херцеговина, Дания, Норвегия преобладават бюлетините с "да".

54.88 на сто "да" и 45.12 на сто "не" са били подадени в разкритите четири хиляди секции на ГКПП-ата, летищата и пристанищата.

Според неофициалните резултати от референдума в неделя, съобщени от Анадолската агенция, лек превес от малко над 51 процента има лагерът на поддръжниците на конституционните реформи.

Опозиционни сили поискаха анулиране на вота заради серия нередности, особено решението на Висшата избирателна комисия да приема бюлетини, които не са подпечатани, както се изисква по закон.

Международни наблюдатели оцениха, че тази стъпка подкопава гаранциите срещу измама.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес, че слуховете за нередности на референдума през уикенда са напразно усилие да се хвърли съмнение върху резултата.