Меркел каза това в сряда вечерта в токшоу на телевизия А Ер Де (ARD), цитирана от ТАСС и БТА.

"Аз винаги съм била против пълноправно членство на Турция в Европейския съюз и продължавам да поддържам това мнение", каза Меркел.

Според нея обаче е необходимо да се поддържа диалог с Турция за решаване на миграционната криза, с която се сблъсква Европа.
"Естествено ние се нуждаем едни от други", допълни германският канцлер.

ЕС обсъжда списъка на "сигурните държави". Предложението на Европейската комисия е в този списък да бъдат включени Турция и държавите от Западните Балкани. Ако предложението на ЕК бъде утвърдено, гражданите на тези държави няма да могат да разчитат на статут на закрила в ЕС.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган посети пред дни Брюксел "само защото страните от ЕС са в затруднение поради десетките хиляди търсещи убежище", писа Али Юртагюл във в. „Тудей'с Заман“. Ердоган посещава ЕС, защото ЕС е притеснен, че Турция, приютила близо 2 млн. сирийски бежанци, може да ги пусне да залеят Европа, коментира наблюдателят.

Въпреки нарастващите критики за политиката й за приемане на бежанци, Ангела Меркел заяви в телевизионното предаване, че възнамерява да продължи в същия дух, съобщава и ДПА.
"Ние ще се справим", каза Меркел. "Напълно уверена съм в това. Германия има най-добрите условия, за да преодолее кризата", посочи Меркел.

"Можеш да постигнеш много, ужасно много, когато имаш желание", каза германската канцлерка и допълни, че е "оптимист" и че има "вътрешна увереност", че проблемът може да бъде решен.

Меркел използва първото си участие в токшоу, за да призове германците към споразумение: тя не би дала обещание, което не може да спази.

Няма просто решение и не е възможно сега да затворим границата, каза Ангела Меркел. По думите й Германия няма да спре да приема бежанци.

Преди дни телевизия ARD представи канцлера Меркел, забрадена с фередже, на фона на берлинското небе, осеяно с минарета.

Предаването "Репортаж от Берлин" в неделя вечерта разискваше как ще се справи Германия с нарастващия брой кандидати за убежище.