Решението на Великобритания бе очаквано, предвид факта, че включването й в оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ислямистите се ползва с подкрепата и на трите водещи партии - управляващите консерватори и либерални демократи, и основната опозиционна сила - лейбъристите, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Камарата на общините одобри мярката с огромно мнозинство - 524 гласа "за" при 43 "против".

Долната камара на британския парламент, която бе във ваканция, бе свикана на извънредно заседание от премиера Дейвид Камерън след официално искане от иракското правителство.

Подобно на Франция, Великобритания ще участва във въздушните удари само в Ирак, но не и в Сирия.
Кралските военновъздушни сили ще се включат в бойните действия незабавно.

Шест базирани в Кипър британски изтребител-бомбардировача Торнадо (Tornado GR4) са в готовност да нанесат първите удари в Ирак.

Лондон няма да изпраща сухопътни части и ще се ограничи с удари по въздуха.

По-рано днес Белгия и Дания също се присъединиха към антиджихадистката коалиция, като също ще нанасят удари само в Ирак, за разлика от САЩ и пет арабски страни, които бомбардират цели и в Сирия.

Дания ще изпрати седем изтребителя Ф-16, обясни премиерът Хеле Торнинг-Шмид, предаде БНР.

Премиерът обяви още, че е постъпила молба от САЩ за изпращане на войници, които да помагат в обучението на ираксите и кюрдските сили, но посочи, че все още няма яснота в това отношение.
Хеле Торнинг-Шмид обаче подчерта, че военните няма да участват в боеве, ако бъдат изпратени на иракска територия.

Шест белгийски изтребителя Ф-16 излетяха днес към военновъздушна база в Йордания, откъдето ще се включат в международната коалиция, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.
Мисията е от осем пилоти, 60 техници, 20 инспектори, 30 войници и двама лекари, и започна с гласуваното този следобед с голямо мнозинство одобрение на Федералния парламент.

Всички в състава на белгийския контингент са с опит от Афганистан и Либия. В следващите дни към Йордания ще отлетят три военнотранспортни самолета С-130.
Предвижда се изтребителите да летят над Ирак, като са в готовност за нанасянето на удари, ако бъде разпоредено от международното командване на операцията. Друга задача са разузнавателните полети.

Засега парламентът дава съгласие мисията да продължи един месец.

Белгия е отказала да изпрати пехота в Ирак заради прекалено високата опасност за сигурността на своите бойци.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери пък, че позицията на Анкара за борбата срещу джихадистите се е променила след освобождаването на турските заложници, намеквайки че Турция би могла да се присъедини към военната коалиция срещу групировката, предаде АФП.

"Процесът, който ще последва, ще бъде напълно различен", заяви Ердоган в Истанбул при връщането си от сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Необходимите мерки" ще бъдат взети от парламента на 2 октомври.

Един от главатарите на "Ислямска държава" е бил убит западно от Багдад,
съобщи иракският тв канал "Ас Сумария", цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според телевизията Абу Исхак ал Аскари е бил ликвидиран при въздушен удар в района на град Саклавия, провинция Анбар, на 70 км от Багдад. Иракски военни източници уточниха, че ударът е бил нанесен от ВВС на Ирак.

Екстремистите в Сирия бяха принудени да прекратят добива на петрол в завзетите находища, опасявайки се от удари на международната коалиция. Спряна е работата на шест петролни сонди в източната провинция Дейр аз Зур, съобщи телевизия "Ас Сумария", предаде ИТАР-ТАСС и БТА.

По-рано днес бе съобщено, че авиация на антитерористичния съюз начело със САЩ е бомбардирала позиции на "Ислямска държава" в района на намиращите се там петролни полета. Продажбата на петрол на черния пазар осигурява немалки доходи на джихадистите.
Според американски оценки - до 1 милион долара дневно.